StoryEditorOCM
Dalmacijanakon snijega i leda, koncem tjedna stiže nam proljeće

Pripremite kratke rukave, Dalmaciju će ugrijati 17°C

Piše PSD.
21. veljače 2012. - 21:35

Nakon snijega, leda i temperatura ispod nule, slijedi nam naglo zatopljenje, pa meteorolozi najavljuju i do 17 Celzijevih stupnjeva u Dalmaciji do kraja ovog tjedna!

- Vrime je skroz poludilo - kazat će stariji ljudi pozivajući se na onu staru narodnu uzrečicu ‘veljača-prevrtača’. No, stručnjaci ipak ne vide u svemu ovom neko čudo, objašnjavajući da je zatopljenje donekle i uobičajeno za drugu polovicu veljače iako zimi još uvijek nije kraj.

Odstupanja između 4 i 7 stupnjeva

- Nakon zahladnjenja, ovih dana temperatura zraka postupno će rasti te se približiti ili čak premašiti prosječne vrijednosti za ovo doba godine. Slično vrijedi i za klimatološki prosjek posljednjih trideset godina, osobito za Jadran. Naime, ondje su dani oko 15. veljače prosječno najhladniji u godini, a nakon toga od oko 20. slijedi porast temperature. To naviješta i kraj prave zime.

Vidjet ćemo je li i ove - iznijela je dipl. ing Dunja Mazzocco Drvar iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda, dodajući kako su prosinac i siječanj bili iznadprosječno topli. Kraj siječnja i prva polovica veljače pak, bili su iznimno hladni. Za ilustraciju, u Dalmaciji je odstupanje srednje temperature zraka bilo između 4 i 7 stupnjeva, dok je na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti bilo čak 8 do 11 stupnjeva hladnije nego što je uobičajeno.

Dugogodišnji podaci meteoroloških opažanja u Hrvatskoj kao i istraživanja vremenskih sustava u središnjoj Europi pokazuju upravo da je to uobičajeno razdoblje anticiklonalnoga hladnog vremena odnosno takozvanoga zimskog monsuna. Međutim, prosječno trajanje toga razdoblja je 6,1 dan, a ove je godine trajalo više nego dvostruko dulje.

Vjetroviti ožujak

- Sredina je veljače dakle klimatološki njezin najhladniji dio, a u njezinoj drugoj polovici bilježi se osjetan porast srednje temperature. U pučkoj pak meteorologiji postoji odgovarajuće vjerovanje da Sveti Valentin donosi zatopljenje. Doista, toplina je stigla, propjevale su ptičice, dan je sve dulji i sunce je sve jače, snijeg se ubrzano topi...

No, nije sve baš tako idilično. Jer, nakon svih opasnosti koje su sad iza nas, nakon nezabilježeno debeloga snijega praćenoga ekstremnim vjetrovima, evo još jedne. Jer, snijeg se tijekom dana ubrzano topi, a mlazovi vode ili pak gromade snijega i leda padaju s krovova, stabala, stupova...Stoga oprez! - poručuje Mazzocco Drvar uz napomenu  da zimi ipak nije kraj. Zimskoga vremena bit će još, ali ne tako hladnog i dugog kao do sada.

- Prelazak iz zime u proljeće prati nagla promjena temeprature, pa su velika odstupanja uobičajena. No, takve razlike ipak će nepovoljno utjecati na biometeorološku prognozu koja kaže kako će nam pretoplo vrijeme, praćeno južinom do konca ovog tjedna na moru, donijeti umor, razdražljivost i općenito loše raspoloženje.

To neće biti dugog vijeka jer nam nakon toga slijedi manje zahladnjenje, ali ne toliko hladno kao do sada. Ipak, proljeće je na pragu - kazala nam je mr. Ksenija Zaninović iz DHMZ-a koja podsjeća na redovito vjetrovit ožujak i one famozne tri marčane bure.

merien ilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:32