StoryEditorOCM
Dalmacijalipota iza Brda

PRGOMET KAO MALO DUGOPOLJE ‘Ovdi nam je bolje nego u Splitu i Kaštelima’

Piše PSD.
23. srpnja 2010. - 11:10
Dite moje, nikad nismo mogli zamislit da ćemo je živi dočekat. Mislili smo kako ćemo cili život pit iz gustirne, a evo danas naveliko zalivamo vrt, pome i kumpiri rastu bolje nego ikad i moran van kazat da smo sritni zbog toga, pričaju nam 85-godišnja Marija i 90-godišnji Ivan Skelin iz istoimenoga zaseoka općine Prgomet, gdje je prvi put otkako je života u tim krajevima, a računa se od 12. stoljeća, stigla pitka voda.

Na magistralni vodovod vrijedan 30 milijuna kuna, a dug gotovo 25 km, priključena je sekundarna vodovodna mreža kojom je, kad je u pitanju vodoopskrba, riješeno 90 posto zaseoka te općine s nešto više od 2000 stanovnika.

 - Izgradnju sekundarne mreže vrijednu šest milijuna kuna financirali su Fond za regionalni razvoj, Županija splitsko-dalmatinska i Općina, a trenutno izrađujemo projektnu dokumentaciju vrijednu 550.000 kn za vodovodnu mrežu kojom bi riješili i zadnja tri mjesta Prgomet, Trolokve i Labin.

Posao je bio zahtjevan, selo Radnići nalaze se na višoj nadmorskoj visini od vodospreme Perković, pa smo trebali graditi novi vodovod, a voda iz vodospreme Orlovača u Vrpolju kod Šibenika zapravo je prvi put stigla u naš kraj, priča nam načelnik Prgometa Ivan Skelin.

Ivica Radnić se vratio i gradi kuću
Mlade obitelji se vraćaju

Dolaskom vode u Zagoru se vratio i život. Mlade obitelji mahom se vraćaju na stoljetnu djedovinu, čemu svjedoči i primjer Ivice Radnića iz Splita.

 - Voda nam je sve, ja sam se vratio živjeti na selo, obnavljam stoljetnu kamenu kuću, a počeo sam se baviti i maslinarstvom, prepričava nam Radnić.

Ista je priča i u susjednim Banovcima, gdje nam Jakov i Ante Banovac pričaju kako im je bolje nego Kaštelima.

 - Oni imaju more, a mi ono što njima fali - vodu. Do svake kuće imamo asfalt i javnu rasvjetu, a svaka obitelj ima i svoj kontejner za smeće.

 - Ljudi se u naš zaseok polako vraćaju, no još je praznih kuća – kaže Ante Banovac, šaleči se kako će ih iznajmiti Kinezima.

jakov žarko / Snimio duje klarić / cropix

Prvi semafor iza Kozjaka

Povijesni događaj u kaštelanskoj Zagori dogodio se nedavno u općini Prgomet, postavljen je prvi semafor, i to na čvorištu izlaza na autocestu koje je do sada predstavljalo iznimnu opasnost za vozače i pješake.


Maslinici sa 22.000 stabala

Da se na području Prgometa stanovništvo počelo u posljednje vrijeme intenzivno baviti raznim poljoprivrednim kulturama svjedoči i podatak da je Općina u posljednje tri godine podijelila čak 22.000 sadnica maslina.


Asfalt do svih zaseoka

Gotovo 80 posto općine pokriveno je novoizgrađenom javnom rasvjetom u koju je uloženo nešto manje od milijun kuna, a načelnik Skelin kaže da je asfalt stigao do svih zaseoka. Investicija je teška oko 5,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:54