StoryEditorOCM
Dalmacijasilan potencijal

Predstavljen dokument 'Strategija razvoja turizma Imotske krajine do 2025. godine': 'Rezultati u posljednjih nekoliko godina daju veliki prostor napretku'

12. ožujka 2019. - 14:49

Direktor Instituta za turizam ispred ministarstva turizma RH Božidar Kunc predstavio je u Imotskom dokument "Strategija razvoja turizma Imotske krajine do 2025. godine".

Na prezentaciji Strategije bili su i ministar turizma Gari Cappelli, direktor Ureda TZ Hrvatske Kristjan Staničić, župan Blaženko Boban, kao i svi čelnici jedinica imotske lokalne samouprave na čelu s gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem.

- Ovo je smjer u kojem se mora razvijati hrvatski turizam, ovim dokumentom ukomponiramo ljudske resurse, održivost, očuvanje prirode i okoliša u turističku ponudu. Ovo je dokaz da nam je novi zakon o turizmu koji će uskoro izići već pao na plodno tlo i on je prepoznat. Imoćani neće biti sami u provođenju strategije, jer zadataka ima podosta. Papir je jedno, a terenski razvoj turizma je drugo. Mi ćemo sigurno biti podrška ovako organiziranim turističkim zajednicama poput Imotskog. Neće biti sami na brisanom prostoru u provođenju zadataka koje je postavio Institut za turizam. Biti će tu potpora, stručnih savjetovanja i stručne podloge. Dokument im je na jedan način otvorio oči da vide što imaju i sada to treba oplemeniti - izjavio je ministar Cappelli.

- Strategija će se usmjeriti razvoj turizma do 2025. godine i prvi je takav dokument u kontinentalnom dijelu Hrvatske za udružene turističke zajednice poput TZ Imote, u kojoj su zajednički uključeni interesi osam općina Imotske krajine i grada Imotskog.

Imotski i Imotska krajina imaju silan potencijal za razvoj turizma - istaknuo je predavač Božidar Kunc te dodao:

- Rezultati u posljednjih nekoliko godina o broju stranih noćenja, recenzijama korisnika turističkih usluga Imotske krajine, prirodnim uvjetima, ekološkom okružju, gastronomskoj ponudi, su takvi da daju veliki prostor napretku razvoja turizma, no isto tako i otvaraju čitav niz stvari koje se moraju implementirati u turističku svakodnevicu. U prvom redu to je kooperativna djelatnost turizma i proizvođača zdrave hrane s Imotskog polja, još bolja valorizacija baštinskog naslijeđa Imotske krajine i ovoga dijela Dalmatinske zagore, cikloturizam, iskorištavanje prirodnih resursa poput imotskih jezera, parka prirode Biokovo, Imotskog polja, otvaranja malih obiteljskih hotela, još bolja gastronomska ponuda s autohtonim jelima, te posebno osobni marketing - zaključio je.

- Imotska krajina je perjanica kada je u pitanju formiranje zajedničke turističke zajednice nekoliko lokalnih samouprava. Imoćani su dobili dokument i mislim da je on obvezujući za sve načelnike i gradonačelnike, ali i za nas u županiji, i da neće biti mrtvo slovo na papiru, te da će se do 2025. godine mnogo toga lijepoga dogoditi u ovom predivnom dijelu Dalmatinske zagore, kako u razvoju turizma, tako i u demografskoj obnovi ovoga kraja - istaknuo je župan Boban.

Direktor ureda TZ Hrvatske Kristjan Staničić posebno je istaknuo rad TZ-a "Imota" kao prve jedinstvene turističke zajednice nekoliko lokalnih samouprava u sklopu brendiranja Imotske krajine kao prepoznatljive turističke destinacije.
Dakle, Imoćani imaju važnu Strategiju razvoja turizma, ali i još mnogo posla kako bi se ona ostvarila kroz šest idućih godina.

- Prepoznali smo turizam kao stratešku odrednicu razvoja Imotske krajine, turizam koji može povući i poljoprivredu i ostaviti mlade ljude kod kuće. Mi smo već neke korake u implementaciji strategije poduzeli, od uređenja stare gradske jezgre, uređenja stare utvrde Topana. Imamo već i privatni interes za otvaranje malih obiteljskih hotela, ugostiteljskih sadržaja, radimo na zaštiti naših prirodnih vrijednosti. Pred nam je uistinu puno posla, ali se nadam da ćemo uz pomoć županije i ministarstva mnoge stvari ubrzati - riječi su gradonačelnika Ivana Budalića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:10