StoryEditorOCM
Dalmacija'Bracera' (ni)je na prodaju

Poznati dalmatinski ugostitelj Mile Peka o aferi koju je spriječio pad župana Ževrnje: Htjeli su moju plažu dati u ruke tek osnovanoj firmi iz Solina! Može, ali tražim 11,5 milijuna kuna

Piše Dražen Gudić
25. lipnja 2017. - 22:18

Samo pad Zlatka Ževrnje i lokalni izbori spriječili su otvaranje još jedne afere vezane uz dodjelu koncesija za plaže. Stručno povjerenstvo je već odlučilo i županijski skupštinari trebali su samo dignuti ruke (dočekat će tu priliku vjerojatno novoizabrani) da prelijepa plaža Glavica, između Dugog Rata i Duća, dođe u ruke tek osnovane solinske tvrtke. Bez prometa i zaposlenih, naravno.

Stari koncesionar, za šaku kuna, nakon dvadeset godina izgubio bi bitku. Ali time bi samo započeo rat.

Jer, županija se upustila u kontradiktoran posao raspisujući natječaj za dodjelu koncesije nad privatnom imovinom. Plaža Glavica, nije Zlatni rat, ali vrijedi zlata – na njoj je čuvena konoba 'Bracera'. Riječ je o neodvojivoj cjelini, budući veliki ugostiteljski objekt more gotovo oplakuje. I, što je posebno važno,nije tu u pitanju neka divlja gradnja osebujnog ugostitelja s političkim zaleđem Dapače..

- 'Bracera' je moje privatno vlasništvo za nju imam lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu, ona je legalni građevinski objekt i to na uknjiženom pomorskom dobru - kaže poznati ugostitelj Milivoj Mladina znan kao Mile Peka.

Legalizacija objekta na pomorskom dobru nije moguća bez županije pa svejedno ista, ne znajući očito što radi, raspisuje natječaj i namjerava promijeniti koncesionara. Milivoj Mladina se javio na natječaj vjerujući da je u pitanju samo zakonska obveza obnove koncesije koja je istekla. Nije ni protiv nadmetanja ponudama.

- Ja sam potpuno svjestan činjenice da nisam doživotnii koncesionar ove plaže i spreman sam na činjenicu da bi netko drugi to mogao postati na temelju bolje ponude. Neka se i to dogodi, ako treba. Ali, to ima svoju cijenu. Prepustio bih 'Braceru' za 11,5 milijuna kuna, u što ubrajam uloženih 9,5 milijuna kuna uz 2 milijuna kuna koliko vrijedi sam brend - ističe Mladina.

'Bracera' je doista impozantan, raritetan objekt popriličnih gabarita u koji se može ukupno smjestiti i do 200 gostiju. Građevina duga 26 i široka 11 metara, s dvije etaže, štekatima sjajno je skrivena u šumi. Iza objekta je 120 metara suhozida s vrhunskim etažnim vrtom.

Mile Peka je posao na zapuštenom terenu počeo iza Domovinskog rata. Raščistio je plažu i postavio dva kioska, ali je na poticaj načelnika Dugog Rata Branka Vojnovića Čepe krenuo u gradnju kapitalnog objekta. Potpisom je sve prisnažila iduća načelnica Svjetlana Ećim.

O vlastitom trošku napravio je ukopavanje, pristup i kompletnu infrastrukturu. S brda iz pogona 'Iskre' dovedena je voda, uređena kanalizacija i spojena na glavni vod. Općina je dala suglasnost za ozbiljnu intervenciju u prostor, a odobrena je koncesija najprije na 5, a onda na 15 godina. Legalizacija nije bila upitna iako je objekt (pre)blizu mora.

- Sve je napravljeno legalno prema tada važećim propisima. Geometri su mjerili i ucrtavali, 6 metara od dugog vala, 12 metara crte. To su bili kriteriji. Zemlja je općinska, pomorsko dobro je uknjiženo - objašnjava Mladina.

Plaža Glavica uređivana je s velikom ambicijom. Druga u Hrvatskoj, nakon Krka, dobila je plavu zastavu. I danas je naša najmanja plaža s tim atributom. Osim što gostima daje sigurnost i čistoću, plaža na kojoj su voda, tuš i sanitarni čvor besplatni i za one koji ne navraćaju u konobu, s ugostiteljskim objektom čini spektakularnu cjelinu.

Interijer 'Bracere', kompozicija kamena i drva, ima gotovo muzejsku vrijednost sa starim originalnim eksponatima, puškama, maketama brodova, kormilima, busolama, feralima, starim brodskim instrumentima, komandnim mostom, amforama...
U posebnom ugođaju u 'Braceri', koja radi tijekom cijele godine, uvijek se iznad svega dobro jelo. Nadimak vlasnika najveća je garancija za glavni specijalitet ove nadaleko razvikane kuće.

Pred novim županijskim vijećnicima naći će se dvojba kako postupiti s plažom koja je, de facto, u privatnom vlasništvu. Stručna tijela županije tu činjenicu ne mogu ignorirati, a koncesija bi se ipak morala dodijeliti.

- Ne želim i neću praviti probleme. Ovaj natječaj će se, vjerujem, poništiti, a u novom samo treba staviti uvjet da je potrebno priložiti bankovnu garanciju na iznos od 11,5 milijuna kuna. Ako to netko napravi spreman sam, iako ne drage volje, prodati ovaj brend u koji sam uložio puno novca, ljubavi i godina života - poručuje Mile Peka.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:29