StoryEditorOCM
Dalmacijaradovi na sjevernom dijelu tunela kroz biokovo zapeli zbog imovinsko-pravnih odnosa

POŠTO KVADRAT? Pristupna cesta usporila radove na ‘Svetom Iliji’

Piše PSD.
21. rujna 2011. - 23:19
Već puna dva tjedna miruju i strojevi i ljudi “Hidroelektre niskogradnje” sa sjeverne strane Tunela “Sveti Ilija” kroz Biokovo, dok se radovi s južne strane, koje izvodi “Konstruktor”, odvijaju zacrtanom dinamikom.

Prilikom posjeta sjevernom portalu tunela, osim čuvara i njegova psa, nismo vidjeli nikakve radne aktivnosti. Doznajemo od našega izvora iz Hrvatskih autocesta da su u tijeku natječaji za završno uređenje prvih 2700 metara tunela koji, inače, radi “Hidroelektra niskogradnja”.

Tu je uključena završna oprema, signalizacija, ventilatori, jer je taj dio tunela asfaltiran i praktički gotov. Teškoća će biti sigurno s nekoliko špilja u servisnoj cijevi koje se trebaju sanirati, a to su neplanirani i dodatni troškovi.

Ipak, ponajviše problema, kako nam govore neki radnici, bit će s pristupnom cestom koja od sjevernog portala vodi do čvorišta autoceste u Zagvozdu, a sve zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Mi smo spremni ljudima iz zaselka Stanići isplatiti i do 50 kuna po četvornom metru, no neki nas ucjenjuju i bojimo se da će se upravo prolongirati taj dio vrlo važnih poslova - riječi su djelatnika HAC-a, koji je želio ostati anoniman.

Za potvrdu te informacije nazvali smo jednog od prozvanih mještana Rastovca, Franu Stanića, koji nam demantira da su on i njegovi suseljani uzrokom zastoja radova na prilaznim prometnicama.

Nelagoda i sumnja

- Mi smo dobili papire o vlasništvu zemlje kroz koju bi trebala proći prometnica od tunela do autoceste.

Ništa više ne tražimo, nego da nam se isplati kako se isplaćivalo i drugim našim susjedima i mi nećemo praviti nikakve pometnje - reče nam Frano Stanić.

No, kada pak čujete drugu stranu, iz HAC-a, onda dio mještana Stanića pravi probleme i to će u konačnici sigurno odgoditi izvođenje radova sa sjevernog portala do autoceste. S južne pak strane tunela, čini se, sve ide po planu.

- U tijeku su završni radovi na postavljanju cijevi i ispusta za oborinske vode, postavljanje hidroizolacije i čelične konstrukcije na sam izlaz iz tunela, završeni su radovi na postavljanju bankina i betonskih orubnica, tako da smatramo kako bismo i mi ubrzo mogli prijeći samim završnim radovima, asfaltiranju - riječi su inženjera Gorana Šeremeta i Jakova Božinovića iz “Konstruktora”.

Sve u svemu, petnaestodnevni prekid radova sa sjeverne strane, neriješeni imovinsko-pravni odnosi oko pristupnih prometnica, sve to pomalo, kako nam rekoše u Rastovcu i Zagvozdu, izaziva malu nelagodu i sumnju da bi tunel mogao biti gotov, kako je najavljeno, sredinom sljedeće godine.

No, možda se sve to skupa i riješi, tko će znati, govore stanovnici tog dijela Zabiokovlja, životno naslonjeni na taj budući izlaz na more.

napisao i snimio braco ćosić

S juga radovi početkom 2012.

Što se pak tiče pristupnih prometnica od južnog portala prema Jadranskoj magistrali, po tvrdnjama načelnika Općine Baška Voda Joška Rošćića taj problem je već riješen i izgradnja pristupnih prometnica očekuje se početkom sljedeće godine.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:49