StoryEditorOCM
DalmacijaPOZNATO LJETOVALIŠTE KONAČNO ODAHNULO OD SVAĐA

Pomirenje barkarijola: malomišćanske rasprave u Bolu

Piše PSD.
3. kolovoza 2009. - 15:54

Petorica koncesionara imaju brodice za 12 putnika, dok trojica imaju brodice s pravom ukrcaja do 34 putnika, no znali su ukrcati mnogo više putnika

Nakon mnogih svađa i nesuglasica, međusobnih verbalnih, pa čak i fizičkih sukoba među bolskim barkarijolima koji prevoze putnike iz luke do plaže Zlatni rat i natrag zavladalo je primirje i zatišje.

Glavni izvor sukoba i netrpeljivosti izazvan je padom broja gostiju, pa je posla za svih bilo osjetno manje. Pravo na prijevoz putnika ima osam koncesionara, njih petorica imaju brodice koji mogu prihvatiti do 12 putnika, dok trojica imaju brodice s pravom ukrcaja do maksimalno 34 putnika.

Međutim, vlasnici brodova tvrde da su brodice znale krcati i trostruko više putnika, ali će isto tako priznati da ni oni nisu u svemu tome bili sveci i bez grijeha. Odnosi su se bili toliko zaoštrili da je jedan vlasnik brodice bio čak nasrnuo i na komunalnog redara.

Međusobna prepucavanja i obračunavanja vlasnika brodova i brodica pred gostima stvarali su ružnu sliku i nanosili štete bolskome turizmu. To je bio pravi teatar na otvorenome, i to besplatan – prokomentirao je jedan srednjovječni “fetivi” Boljanin.

Kad je općinska vlast uvidjela da stvari izmiču kontroli, organizirala je sastanak s barkarijolima na kojima su dogovorena pravila ponašanja. Imenovan je i komunalni redar koji nadgleda i kontrolira ukrcaj putnika. Nakon toga sastanka strasti su se primile i prijevoz se odvija bez teškoća i problema.

Jedan od razloga spuštanja tenzija jest taj što proteklih dana u Bolu gostiju i izletnika ima u izobilju, pa posla za sve barkarijole ima i na pretek. Što će biti u smiraju ljeta kada broj gostiju padne – ostaje vidjeti. Međutim, onima koji su izazvali sukob Općina može oduzeti – koncesiju.

To je za sada adut u rukama općinske vlasti i prijetnja koja može urazumiti barkarijole da se ponašaju sukladno zakonskim propisima i postignutim dogovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:26