StoryEditorOCM
Dalmacija76. obljetnica

Položeni vijenci na spomenik Prvog splitskog partizanskog odreda

Piše L. Perić, T. Paštar
26. kolovoza 2017. - 12:58

U povodu 76. godišnjice osnivanja, ali i stradanja pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda, u subotu su vijence na spomen ploču na Plokitama položila brojna izaslanstva.

Bili su tu gradonačelnik Andro Krstulović Opara, članovi splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca (UAAB), predstavnici SDP-a i SRP-a, Radničkog nogometnog kluba "Split" u čijem je dresu igrala većina prvoboraca, te udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista (VEDRA).

- Na ovom su se mjestu na današnji dan 1941. okupili ti hrabri mladići kako bi otišli u oružanu borbu jer nisu mogli prihvatiti činjenicu da su im Split i većina Dalmacije okupirani. Samo dvanaest dana nakon što su krenuli, a u neravnopravnoj borbi i poginula sedmorica, ostala 23 borca su uhvaćena i i po hitnom postupku osuđena i strijeljana u sinjskoj Ruduši - kazao je Josip Milat, predsjednik splitske podružnice UAAB-a.

Milat je u govoru istaknuo i kako je ovo prvi put da poteštat polaže vijenac u ime Grada, no poslije se pred novinarima ispravio rekavši da je mislio "na prvog gradonačelnika iz redova HDZ-a".

Čelnik splitskih antifašista rekao je kako se nada da će se u Krstulovićevu mandatu neke stvari i ispraviti, pa će možda i Prvi splitski partizanski odred dobiti lokalitet koji će se točno po njemu i zvati...

- Na vijencu koji polaže gradonačelnik napisano je "Palim partizanima Prvog splitskog odreda". Bili bismo zadovoljniji da je napisano kako smo tražili, a to je "Palim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda". Ako su partizani, očito je to splitski partizanski odred. Ali, u svakom slučaju, to je jedan početak za koji mislimo da bi mogao postati temelj za daljnju suradnju i da bismo mogli u Splitu dobiti lokalitet naziva Prvog splitskog partizanskog odreda - naglasio je Milat.

Poteštat je istaknuo kako na dan odavanja pijeteta hrabrim mladićima nema mjesta raspravama.

- Njihova žrtva pada na isti dan kad je suzaštitnik grada splita, sveti Staš, u Solinu radi svojih ideala izgubio život. To pokazuje simboliku povijesti kroz koju je prolazio naš grad... Bez mučeništva, iskrene borbe i želje za slobodom ne možemo uživati u njoj. Ovi su hrabri mladići utkali sebe u ovu slobodu koju mi danas uživamo. I sljedeće će godine predstavnik Grada biti ovdje, a u narednom razdoblju planiramo i oplemeniti ovaj prostor, učiniti ga ugodnijim građanima - obećao je Krstulović Opara.

Palim borcima i nekadašnjim nogometašima RNK "Split" došli su se pokloniti i klupski čelnici predvođeni predsjednikom Slavenom Žužulom.

Obilježavanje 76. godišnjice strijeljanja splitskih prvoboraca nastavljeno je na nekadašnjem stratištu u sinjskoj Ruduši. 

Počast poginulim mladićima za koje je rečeno da su "bili krivi i ubijeni samo zato što se nisu htjeli pokoriti teroru fašističkog okupatora i njihovih ustaških slugu, samo zato što su željeli slobodu svojoj domovini i svom narodu", odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku.

Vijence su položili predstavnici udruga antifašista Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Sinja, Solina, Makarskog primorja, RNK "Split", Društva prijatelja RNK "Split", udruge VEDRA, društava "Tito" iz Trogira i "Josip Broz Tito" iz Splita, SDP-a i SRP-a. U ime Grada Sinja vijenac su položili i zapalili svijeću Joško Kontić (Most), predsjednik Gradskog vijeća, i dogradonačelnik Denis Glavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:26