StoryEditorOCM
Dalmacijanepovratna sredstva

Poljoprivrednici, udružite se i od Županije uzmite 100.000 kn

19. veljače 2016. - 23:40
Opuzen, 311015. Reportaza o poljoprivrednoj proizvodnji tvrtke Agro Neretva obitelji Bjelis. Na fotografiji: Radnici u polju jagoda i mandarina. Foto: Vojko Basic/CROPIX

Županija je ovih dana široke ruke – početkom tjedna oglasila je čak sedam javnih poziva za dodjelu raznoraznih potpornih sredstava, pa ako se slučajno prepoznate u kojoj od ponuda, poziv nemojte ni slučajno propustiti, jer izgubiti ne možete ništa, a dobiti možete mnogo, budući da je dobar dio sredstava nepovratan.

Krenimo redom, Upravni odjel za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu podupire lokalne akcijske grupe radi poticanja lokalnog razvoja u ruralnim područjima, pokrivajući 100 posto troškova, a najveći pojedinačni iznos koji će se dodijeliti iznosit će 100.000 kuna.

Potom, oglašen je i poziv za podnošenje zahtjeva za potpore iz Programa razvoja konkurentnosti i kvalitete poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu, gdje će s 50-postotnim udjelom participirati u sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za objekte namijenjene proizvodnji ili preradi poljoprivrednih proizvoda, sufinanciranju izgradnje infrastrukture za komercijalna poljoprivredna gospodarstva, promidžbi i marketinškoj pripremi proizvoda...

I oni koji se bave ribarstvom također se mogu dočepati koje kune ako Županiji upute zahtjev za potporu iz Programa razvoja ribarstva. To, među ostalim, podrazumijeva i financijsko participiranje u izradi projektne dokumentacije za objekte namijenjene uzgoju, preradi i konzerviranju riba, rakova i školjki.

Dobro će proći i gradovi i općine koji odluče uvesti u red svoje pustopoljine, jer Županija daje izdašnih, ali i nepovratnih, 100.000 kuna za uređenje zapuštenih poljskih putova u Zagori, priobalju i na otocima. Uz to, financira i nabavu sadnog materijala, kao i izgradnju jednostavnih akumulacija za navodnjavanje, gdje se po zahtjevu može dobiti 15.000 kuna.

Za kraj, recimo kako će novčanog vjetra u leđa dati i poljoprivrednim udrugama. Dakako, potrebno je udovoljiti i mnogim kriterijima, a njih, kao i ostale pojedinosti natječaja, možete provjeriti na internetskoj stranici županijske uprave www.dalmacija.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 10:14