StoryEditorOCM
DalmacijaTRAŽE SE

Policija u Splitu i okolici trenutno traga za čak 66 osoba: stručnjaci otkrili zbog čega najčešće nestaju žene, a zbog čega muškarci i maloljetnici

6. lipnja 2017. - 21:09

Za posmrtne ostatke pronađene u polju na području Vrbe pokraj Muća utvrdilo se da pripadaju 34-godišnjoj Splićanki. Pregled tijela nije ukazao na to da se radi o kaznenom djelu, kao ni okolnosti nestanka, koji je prijavila njezina obitelj 20-ak dana ranije. Nesretnoj ženi nije bio prvi put da se našla na popisu Nacionalne evidencije nestalih osoba jer je otprije imala običaj boraviti dulje u prirodi, dalje od obitelji koja je redovito prijavljivala nestanak zbog brige za nju.

Zdenka Tomić voljela je planinarenje i šetnje po šumi i bila je dobre tjelesne spreme, ali pretpostavlja se kako je ovaj put došlo do pothlađivanja i smrti jer je bila iscrpljena porodom otprije nekoliko mjeseci. U ovom slučaju pronalaska tijela, identitet je odmah bio utvrđen, a u situacijama kada se ne zna o kome je riječ, uzima se DNK. Ako nema poklapanja s uzorcima uzetim od obitelji nestalih osoba i s uzorcima u međunarodnoj bazi, pohranjuju se u bazi podataka u Zagrebu.

Na području PU splitsko-dalmatinske trenutno je na snazi potraga za ukupno 66 osoba. Od Stipana Skejića, voditelja Odjela za krim-evidenciju i potrage, doznajemo kako se radi o nestancima u razdoblju od 90-ih godina do danas.



– Moram naglasiti kako je, bez obzira koliko dugo je prošlo od prijave nestanka, nama svaki slučaj aktualan sve dok se ne nađe osoba ili njezini posmrtni ostaci. Imamo prijavu nestanka ženske osobe s područja Vrpolja u ožujku prošle godine za koju smo prije nekoliko dana obavili nove provjere. Tako imamo i slučaj nestanka mladića iz Stobreča koji je zadnji put viđen u veljači 2011. godine. I za jedan i drugi slučaj svakodnevno tragamo i svaku obavijest provjeravamo – kazao nam je voditelj Skejić.

Prvi slučaj koji je spomenuo je nestanak Ane Lišnić (63) koja je s adrese stanovanja na triljskom području otišla u nepoznato. Za njom dandanas traga neutješna joj sestra, a kako su postojale naznake da je Ana bila žrtva prometne nesreće u kojoj je poginula te je tijelo skriveno, policija je odmah nakon nestanka obavila sve moguće provjere. Istraživanje nije dalo rezultata, a neslužbeno doznajemo da su nedavno osobe testirane na poligrafu, poznatijem kao detektor laži, upravo na okolnosti prometne nesreće. Ni jedan ni drugi ispitanik nisu reagirali i ukazali na moguće sudjelovanje u nestanku žene.

Drugi slučaj koji se spominje je nestanak Petra Gilića, koji je u vrijeme nestanka, 2011. godine, imao 24 godine. Zadnje mjesto gdje je viđen je rampa pokraj hotela na predjelu Duilova. Kako je bio prijatelj s 22-godišnjim Ivom Stipetićem koji je ubijen i čije je tijelo pronađeno samo dva mjeseca ranije na Kočinjem brdu pokraj Klisa, odmah nakon nestanka pojavile su se bojazni da je i on postao nečija žrtva.

– Mi ne čekamo 24 sata, nego odmah idemo na teren. I nakon što se osoba zbog proteka vremena proglasi mrtvom po snazi zakona, mi ne obustavljamo potragu. Trenutno od 66 osoba imamo jednu maloljetnu, zatim otprilike jednak broj onih do 65 godina starosti i onih iznad te dobne granice. Kod mlađih osoba, ako se radi o udaljenju od kuće, uglavnom se to riješi u roku do tri dana. Razlog je pubertet i problemi u školi. Kod starijih osoba, najčešće odlutaju zbog demencije ili sličnih zdravstvenih problema. Nažalost, nerijetko se dogodi i fatalan ishod zbog pada ili pothlađivanja – pojašnjava nam inspektor.

Kako je u pravilu najviše nestanaka osoba iznimno mlade ili starije dobi, prijave u kojoj obitelji tragaju za osobama srednjih godina skrivaju u pozadini razne životne priče.

– Mi odmah provjeravamo je li osoba imala obiteljskih ili financijskih problema, što su okolnosti koje su za nas zvono na uzbunu. Posebno alarmantne su situacije kada je netko prije najavljivao suicid te kada ostavi za sobom oproštajno pismo – nabraja nam Stipan Skejić.

Gotovo u pravilu, kada je riječ o osobama zrelije dobi, muškarci nestaju zbog novčanih problema, primjerice duga od kocke, a žene zbog ljubavi. Krizne godine za ljepši spol, kada napuštaju svakodnevni obiteljski život zbog potrage za emotivnim ispunjenjem, su od 45. do 60. godine. Nisu neuobičajene situacije da se neka osoba javi policiji, a ne želi da pojedini član obitelji zna gdje se nalazi. Maloljetnica, koja se nalazi na popisu među 66 nestalih s područja splitske policijske uprave, nestala je iz sigurne kuće gdje se sklonila od obiteljskog nasilja.

Bez obzira koliko puta se prijavljuje nestanak neke osobe, plicija uvijek reagira – naglašava inspektor Skejić. Posebno je istaknuo suradnju s policijama susjednih zemalja te Europolom i Interpolom.

Obitelji izmučene neizvjesnošću
Obitelji  čekaju mjesecima, a ponekad i godinama da doznaju sudbinu najmilijih

Prije šest godina na Braču je prijavljen nestanak starije muške osobe, a nedavno je na tom otoku pronađen kostur na području gdje su se izvodili građevinski radovi. Posmrtni ostaci bili su djelomično na otvorenom, a djelomično u zemlji. Tek će detaljna analiza pokazati je li riječ o osobi koja je na popisu u NENO-u od 2011. godine. Bez stopostotne potvrde identiteta policija za javnost ne želi komentirati ni jedan, pa tako ni taj slučaj.

U listopadu prošle godine iz Solina je u posjet sinu otišao Pero Klarić (58), čiji nestanak je prijavila obitelj kada se nije javio desetak dana. Njegovo tijelo pronađeno je krajem veljače ove godine u automobilu u rijeci na području Gospića. Nisu pronađeni tragovi kaznenog djela.

U ožujku 2011. godine iz Splita je nestao Ozren Cipci (71), ekonomist u mirovini. Naknadno je otkriveno kako je otišao u Zagreb, gdje je kraj studentskog doma u metropoli nađena njegova torba s odjećom i dokumentima.

Ubrzo je zagrebačka policija utvrdila kako je netko pokušao podignuti novac Ozrenovom kreditnom karticom, ali nisu uspjeli doći do osobe koja je, najvjerojatnije, ukrala karticu. Njegov brat, koji živi u Splitu, do danas ne zna Ozrenovu sudbinu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:13