StoryEditorOCM
Dalmacijanovi detalji

Policija traži mladog Amerikanca, obitelj je očajna: Rekao nam je da će spavati na plaži kako bi uštedio. Uplatili smo mu novac, ali ga nije podizao. Telefon mu je isključen

Piše Dušan Miljuš/JL
7. kolovoza 2019. - 15:14
Jacob Andrew Lingo

Splitska policija, a posebno policajci u Makarskoj, intenzivno tragaju za 18-godišnjim Amerikancem Jacobom Lingom, koji je nestao još 25. srpnja na području Baške Vode.

Nestao mladi Amerikanac, obitelj moli za pomoć: 'Posljednji put smo se čuli prije 10 dana, rekao je da je u Baškoj Vodi i da planira posjetiti Split'

Naime, ovaj mladi Amerikanac iz Philadelphije napustio je roditeljski dom nakon završetka srednje škole. Na osmotjednom putovanju Europom planirao je obići nekoliko zemalja, a ponio je 1300 američkih dolara u gotovini i bankovne kartice, piše Jutarnji list.

U Zagreb je stigao 19. srpnja autobusom iz Italije. Obitelji je u redovitim razgovorima putem mobitela rekao da je otišao jer mu je Italija preskupa i nije imao točno određeni plan puta po Hrvatskoj. Potom se javio 22. srpnja SMS-om iz Baške Vode i poslao fotografiju mjesta. Rekao im je da je oko 40 kilometara od Splita. Komunicirao je s nekoliko članova obitelji te im priznao da mu je ostalo još oko 300 dolara.

Obitelj je njegov nestanak prijavila policiji 28. srpnja te, kao i nama, potvrdila da je posljednji put u telefonskom razgovoru naveo da je na području Baške Vode.

Nestanak Jacoba Andrewa Linga objavljen je i na nacionalnoj stranici nestalih osoba - NENO. U podacima o njemu navedeno je da je rođen 30. studenoga 2000. u Sjedinjenim Državama, da je srednje građe i da govori samo engleski.

- Bio je u beach baru uz glasnu glazbu pa je otišao na plažu kako bi mogao bolje čuti. Rekao je da je unajmio stolac za plažu s pokrivačem za 10 dolara na noć kako bi uštedio novac. Rekli smo mu da ćemo staviti novac na njegovu bankovnu karticu, što je i učinjeno, ali on je uopće nije upotrijebio. Nije podizao novac s bankovne kartice. Od tog posljednjeg poziva njegov telefon nije imao aktivnosti, navodno je isključen. Putovao je sa školskim ruksakom - napisala nam je u e-mail poruci prijateljica njegove majke koja živi preko puta njihove kuće i u stalnom je kontaktu s obitelji.

Prema onome što je obitelji poznato, Jacob je planirao neko vrijeme ostati u Hrvatskoj te otići u Split i Dubrovnik, a zatim se vratiti u Beč, kamo je i prvo došao 24. lipnja iz Philadelphije. Kući se planirao vratiti 15. kolovoza. Svakodnevno je bio u kontaktu s prijateljima i obitelji otkad je otišao, a posljednji kontakt bio je već opisani poziv u četvrtak 25. srpnja. Tri dana poslije policiji je prijavljen njegov nestanak jer se nitko s njim nije čuo. Na zadnjem Face Time pozivu bio je bez naočala i izbrijan.

- Od trenutka nestanka ova policijska uprava poduzima sve u cilju pronalaska nestale osobe, provjeravaju se sve lokacije na kojima je navodno viđen, a sve informacije prosljeđuju se Službi za opći kriminalitet PU splitsko-dalmatinske - rekla je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, piše Jutarnji list.

U tijeku su i terenske provjere, koriste se sve tehnološke i tehničke mogućnosti u lociranju nestalog mladog Amerikanca, ali potraga za njim još nije dala rezultat. Svi koji imaju bilo kakve informacije o nestalom mladiću s fotografije mogu to javiti na broj 112, najbližem policijskom službeniku, a obitelj je zamolila da svatko tko ima bilo kakvu informaciju o nestalom Jacobu nazove i američko veleposlanstvo na broj 01/661-2200.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:01