StoryEditorOCM
Dalmacijasuživot s crkvom

Pola stoljeća salezijanaca na Kmanu: na proslavu velike obljetnice došao je i karizmatični župnik za kojim su vjernici plakali kad je odlazio u Zagreb

Piše Linda Perić
Vladimir Dugandžić/Hanza Media
28. svibnja 2018. - 10:26

Suživot salezijanaca i Splićana traje već 50 godina, a koliko jedni druge nadopunjuju, najbolje znaju pripadnici župe Marije Pomoćnice kršćana na Kmanu u koju su pripadnici spomenutog svećeničkog reda došli 1968. godine.

Župljani doista ovdje žive s Crkvom i u crkvi - njegujući svoj duhovni, ali i kulturni i sportski život kroz brojne akcije i događanja.

Dvorište crkve glavno je mjesto okupljanja za mlade s Kmana kojima su na raspolaganju nogometni i košarkaški teren, dok je Oratorij središte društvenog života.

Proslava velike obljetnice dolaska salezijanaca u Split započela je još početkom prošlog tjedna, a jučer je okončana i svečanim euharistijskim slavljem na kojem je sudjelovao i don Angel Fernandez Artime, vrhovni poglavar Družbe.

Don Angel je deseti nasljednik don Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanaca i sveca kojeg je Ivan Pavao II. proglasio ocem i učiteljem omladine. Vrhovni poglavar salezijanske obitelji na Kman je stigao iz Rijeke, gdje je jučer obilježena stota godišnjica od dolaska ovog svećeničkog reda u taj grad.

- Hvala vam svima od srca što ste tako lijepo prihvatili salezijance i što gajite toliku simpatiju prema don Boscu. Duboko vjerujemo da je Duh Sveti taj koji ga je podigao i htio upravo njega za učitelja mladih cijelog svijeta i onoga koji će nas voditi k Isusu... Zahvaljujem i na salezijanskim zvanjima u Hrvatskoj, a dragi Bog neka da da slavimo i drugu 50. godišnjicu od dolaska salezijanaca u Split - kazao je don Angel, kojemu su, u znak zahvalnosti, don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije (koji je i predvodio svečanu misu op.a.), te don Mirko Barbarić, vikar župe i voditelj Oratorija, poklonili umjetničku sliku na kojoj su Marija Pomoćnica, don Ivan Bosco i sveti Dominik Savio. Dva sveca, rečeno je jučer, bdiju nad ovom župom i mladima...

Veliki pljesak župljana izazvalo je jučer spominjanje imena don Nikole Zubovića (91), salezijanca koji već dugi niz godina služi na Kmanu i, kako je rečeno, diše za svoju zajednicu, jednako kao i časne sestre Kćeri milosrđa, te brojni volonteri i mladi animatori koji sve rade od srca, a ne zato da bi bili nagrađeni.

Posebna zahvala na strpljenju išla je prvim susjedima, stanarima kuća u neposrednoj blizini crkve i Oratorija na Kmanu koji su se navikli na spavanje nakon 23 sata, kad utihnu druženja u dvorištu.

Župljane obradovao i bivši karizmatični župnik Mihovil Kurkut

Na jučerašnjoj je proslavi bio i don Mihovil Kurkut, nekadašnji karizmatični župnik na Kmanu, za kojim su vjernici doslovno plakali kad je odlazio na službu u Zagreb.

- To je tako kod nas, mi uvijek moramo biti spremni na odlazak, kao što i župljani moraju biti spremni da će njihova starog pastira zamijeniti novi - kaže don Mihovil, čije je područje interesa rad s mladima.

Ni mlade s Kmana nije zaboravio; jave mu se uvijek kad im treba razgovor, a oni koji dođu na studij u Zagreb obavezno ga potraže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:32