StoryEditorOCM
Dalmacijanepoznati počinitelji poharali vinograde u jonjićima i žužulima

Pokrali više od sto kilograma bakrene žice iz loza

Piše PSD.
9. travnja 2010. - 23:56

Više od sto kilograma bakrene žice kojom se vežu trsovi loze s betonskim ili čeličnim stupovima u vinogradima, ili, preračunato, nešto više od tri kilometra, pokradeno je iz vinograda nekoliko vinograda iz Grubina.

Na predjelu zvanom Brižine, Mirku Jonjiću, Ivanu Jonjiću Ljilji, Filipu Jonjiću, Ivanu Žužulu, Petru Jonjiću i Ivanu Jonjiću Domiću, nepoznati lopovi osim pokradene žice uništili su mnoge pupove na lozi, tako da je šteta višestruka. Nekima od njih, primjerice Mirku Jonjiću, iščupane su loze.

- Ovo još nisam doživio. Ionako imam slabo srce, a kada sam u petak došao u vinograd, zamalo me nije kolpalo - reče nam stari Ivan Jonjić Ljilje.

Toliko brižno sređujem svoj vinograd i ova žica bila je na njemu više od dvadeset godina. Kada sam došao, vidio sam da nema žice, prerezana kliještima, pupovi loze po zemlji. Vjerojatno su nasilnički potezali žicu i otkinuli su i tek propupalu lozu. Zvao sam policiju, no oni, čini mi se, ne haju baš za to - jada se Ivan.

- Kod mene je sigurno otišlo desetak-dvanaest kilograma žice. U brzini su lopovi ostavili nekoliko malih buntova žice, ali su mi zato polomili i iščupali desetak loza. Da mi ih je samo uhvatiti, znali bi s kime imaju posla.

Meni je poljoprivreda i vinogradarstvo sve, a kada se vinogradaru na ovakav način dirne u vinograd, nema veće nesriće - jada nam se Mirko Jonjić. I on je pozvao policiju koja je izvršila očevid.

Drogeraši u pohodu?

Svi kao jedan, vinogradari iz Grubina tvrde da su pod okriljem noći to napravili oni koji ih dobro poznaju, a sumnjaju i na neke mlade ljude sklone drogi.

- Prodali bi oni i svoga ćaću za drogu i alkohol, a kamoli neće moju bakrenu žicu - ogorčen je Mirko Jonjić. Na mjestu nesvakidašnje krađe, pupovi loze po zemlji, otkinuti komadi žice, nekoliko kolutova žice na brzinu ostavljeno na betonskim stupovima.

Stari Ivan Jonjić pokupio je gotovo dva kilograma žice što je ostalo nakon pohoda lopova.

- Evo danas sam kupio ponovno deset kilograma žice i to me je koštalo 900 kuna. A tek posao ponovno je postaviti. Dođe mi da sve ostavim, a teško mi pada. Kako tvrde vinogradari, sličan drski način odavno nije zabilježen na području Imotskog polja. Lopovi pokradenu bakrenu žicu preprodaju i kako nam tvrde vinogradari, dobro zarade.

Svi pokradeni Grubinjani očekuju da će imotska policija pronaći lopove i da će biti kažnjeni zbog krađe privatne imovine i uništenja privatnog dobra.

TEKST I FOTO: BRACO ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:55