StoryEditorOCM

Pokopan fra Anselmo Kamber, žrtva drugog svjetskog rata

Piše PSD.
31. listopada 2008. - 18:47

Na makarskom groblju u samostansku grobnicu pokopani su danas (petak) ostaci fra Anselma Kambera kojega su partizani ubili 7. veljače 1945.g, a čije tijelo je ekshumirano 17. rujna pored groblja.

Njegova braća iz Provincije Presvetog Otkupitelja sprovodila su ga od samostanske crkve do groblja, predvođeni provincijalom fra Željkom Tolićem i makarskim gvardijanom fra Miljenkom Odrljinom, uz nazočnost rodbine, istražne sutkinje Ljiljan Stipišić, načelnika policije Vlade Perkušića i dr. Antonija Alujevića, te malobrojnih građana.

Misa zadušnica služena je u franjevačko crkvi odmah nakon pogreba. Uz maleni kovčežić na odru fra Miljenko je kazao kako nikada nisu gubili nadu da će doznati gdje je njihov brat fra Anselmo i da će ga moći dostojno ljudski i kršćanski pokopati.

Vjerovalo se u onu narodnu "Zaklela se zemlja raju da se tajne sve doznaju". Tako je 28. listopada dr. Antonijo Alujević, patolog i sudski vještak, koji je ekshumacije stratišta uz makarsko groblje nadgledao kada je iskopano 30 žrtava, javio da je identificirao fra Anselma.

Upravo je Provincija Presvetog Otkupitelja kod državnih institucija zatražila prije dvije godine provođenje iskopa oko groblja, jer su fratri imali saznanja da je tu ubijen i u vojni rov bačen fra Anselmo.

Partizani i komunisti su ga bez krivnje, osude i presude zvjerski ubili i kao životinju bacili i zatrpali u zemlju. Bio je jedan od pravednika koji su živjeli od vjere i zato su bili kadri poći u smrt.

- Mi vjerujemo da su fra Anselmo i ostali mučki ubijeni ono zrno što kad padne donosi rod. Na njihovu primjeru posvijestimo našu odgovornost kako se u budućnosti više ne bi događale ovakve stvari. Kažimo: nikada više krvi, nikada više nevinih žrtava. Neka krv mučenika fra Ansema i ostalih ovdje i drugdje pogubljenih postane klica mira u našoj mučeničkoj i napaćenoj zemlji, u kojoj je samo u Drugom svj. ratu ubijeno 663 svećenika, redovnika i redovnice - rekao je fra Miljenko Odrljin.

Ana Dragičević/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 17:49