StoryEditorOCM

POJAČANJE Helikopteri prate brze vozače na cestama Splita, Kaštela, Omiša...

Piše PSD.
10. rujna 2011. - 00:57
Do sada su brzinu prometa kontrolirali radarski sustavi, kamere, motocikli i presretači, a u posljednje vrijeme splitska policija brze vozače nadgleda i helikopterom.

Tako je bilo i proteklog utorka, kad su pod pojačanim policijskim nadzorom bile frekventne ceste Splita, Kaštela, Omiša i Trogira, a uz uobičajene policijske patrole i presretače, cestu je nadlijetao i helikopter.

− Pojačane kontrole prometa uvijek daju dobre rezultate jer ljudi doista voze opreznije, a uključivanjem helikoptera u nadzor prometa postali smo još efikasniji.

Naime, naš policajac iz zraka dojavljuje o prebrzoj vožnji ili “slalom vozačima” i tada u akciju ulazi patrola ili presretači − kaže Jozo Šitum, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske.

Izvrsni rezultati

Helikopter je brzinu pratio i povremeno tijekom sezone, a nastavit će se i dalje na svim frekventnim cestama, posebno na brzoj cesti i splitskoj dionici autoceste.

Policija helikoptere ima odavno, no uglavnom su se koristili u akcijama za kontrolu opće sigurnosti ili u otkrivanju kriminalnih djela, ali ideja da se iz zraka češće kontrolira promet potvrdila se opravdanom i donijela je izvrsne rezultate.

Neki su prekršitelji otkriveni upravo zahvaljujući kontroli iz zraka, jer unatoč modernoj tehnologiji radara, kamera i ostalih kontrolnih sustava, s ceste se ne može vidjeti cjelokupno stanje.

Policija je, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske, na cesti svakodnevno, ali ne zbog njih, nego radi svoje sigurnosti, vežite pojaseve i vozite polako.

OJDANA KOHAREVIĆ

Brzom cestom 152 km na sat

U ovoj je akciji zabilježen i vozač rekorder koji je naziv brze ceste Solin−Klis shvatio doslovno pa je jurio brzinom od 152 kilometra na sat. Prekoračenje brzine još je često u ukupnom broju prekršaja, jer je od 180 prekršaja bilo 48 brzih vozača, dok ih čak 95 nije imalo sigurnosni pojas.

Policija sa zadovoljstvom ističe i efikasnost radarskih sustava, jer je broj nesreća znatno smanjen. Tako je na cesti Dugopolje − rotor Bilice ove godine zabilježeno 17 posto manje prometnih nesreća, dok je broj nesreća u prometu manji za čak 41 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 02:34