StoryEditorOCM
DalmacijaTAJANSTVENI DOLAZAK

Pogledajte ekskluzivnu vilu gdje ljetuje bivši premijer Tony Blair

31. srpnja 2016. - 21:05

Znaju da je tu, čuli su da je stigao, vidjeli ga nisu - tako su nam po Trogiru odgovarali na pitanje o dolasku Tonyja Blaira, bivšega britanskog premijera u subotu.

- Grad Trogir nije dobio službenu obavijest o dolasku VIP gosta, ali policija je potvrdila da Blair boravi u Trogiru. Vidimo da je pojačana kontrola, i dodatno su veće gužve. Ako to od nas zatraže, rado ćemo izići ususret i ako zatreba staviti na raspolaganje usluge turističkog vodiča - kazao nam je Radovan Slade-Šilović, zamjenik trogirskoga gradonačelnika.

Trogirani su vijest o dolasku svjetski poznatog političara uglavnom doznali iz "Slobodne Dalmacije", koja je u petak navečer najprije na portalu, potom u subotnjem tiskanom izdanju objavila i izjavu Ane Čepić iz Ureda glasnogovornice PU Splitsko-dalmatinske: "Da, Tony Blair boravi u Trogiru, a policija u tom smislu provodi sigurnosne mjere koje ima svaki VIP gost. Nema nikakvog posebnog tretmana, a sve ostalo koordiniramo s britanskim kolegama".

Bivši britanski premijer smjestio se u prije dvadesetak dana otvoreni hotel "Brown Beach House" na Čiovu, nedaleko mosta, a Trogiranima je to velebno zdanje poznatije kao zgrada "Duhanke".

Kako doznajemo, hotelom koji na internetskim booking stranicama plijeni pažnju s lijepo uređenih 25 soba i pogledom na Trogir, s plažom koja je odmah ispod hotela, vlastitim parkirnim mjestima, kao i prostranom terasom, upravlja tvrtka "GCH Trogir Hotel Operation", sa sjedištem u Zagrebu, a prema podacima iz sudskog registra osnovala ju je tvrtka sa Cipra, dok su direktori iz Berlina.

U hotelu nitko službeno ne želi ništa govoriti o gostima, što je sasvim razumljivo, ali ni o hotelskom smještaju. Na terasi hotela ne može se ni kava popiti, mogu ući samo gosti, kao što je bio i jedan mladi par u trenutku kad smo se zatekli ispred hotela. Ni oni nisu bili raspoloženi za izjave medijima. Iz hotela nam je preko zaštitara poručeno: "Zatvoreno i to je to!"

- Nama je izuzetno važno da je takva osoba kao Tony Blair posjetila naš grad. Time se možemo pohvaliti u promociji grada Trogira - ističe Radovan Slade-Šilović, dodajući da će se uskoro navršiti i 80 godina od dolaska britanskog kralja Edwarda VIII. u Trogir. Početkom kolovoza 1936. došao je u posjet malom tajanstvenom gradiću, želio je mir, ali naravno ni tada, a pogotovo danas, vijest o dolasku visokog gosta nije mogla ostati u uskom krugu ljudi.

- Čekali su svi na rivi, nije se znalo kad će doći brodom iz Splita, a kad se Edward VIII. iskrcao s broda, bio je ležerno odjeven, nisu ga prepoznali, pa mu je tadašnji načelnik u jednom trenutku rekao: Mali, makni mi se s puta, vidiš da čekam engleskog kralja - kazuje nam Slade-Šilović dogodovštine iz 1936. koje je zapisivao i njegov otac, tada student.

A i Tony Blair mogao bi opušteno prošetati Trogirom. Kad smo jednu mladu Trogiranku upitali šta se priča o dolasku poznatog gtosta iz Britanije, odgovorila je:

- Da, čula sam, svi govore da je Tony Blair tu... A tko je on?

Mnogi drugi Trogirani znaju, naravno, tko je Blair i da je u njihovom gradu, ali osim novinskih vijesti drugih informacija nemaju.

Na plaži ispred hotela zatekli smo dvije britanske obitelji, Rogers i Morgan, iz Bristola su i prvi put ljetuju u Hrvatskoj. Lijepo im je u Hrvatskoj, vele nam, a Tonyja Blaira nisu vidjeli ni ovdje, ali ni u Engleskoj.

Cijena - sitnica

Koliko košta soba u hotelu u kojemu spava bivši britanski premijer? Primjerice, ako želite rezervirati ekskluzivni apartman od 31. srpnja do 6. kolovoza, to ćete platiti 24.794 kune!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 18:36