StoryEditorOCM
Dalmacijaopćina ipak odlučila platiti polovicu iznosa

Podstrana: studenti će imati jeftiniji pokaz

Piše PSD.
16. ožujka 2012. - 00:43
Općina Podstrana platit će polovicu cijene pokaza
za đake, studente i penzionere / N. VILIĆ / CROPIX

Studenti iz Podstrane nemalo su se iznenadili kada su početkom ovog mjeseca prilikom kupovanja mjesečne pokazne karte doživjeli šok, uvidjevši da će morati za pokaz izdvojiti dvostruko više nego do sada – 350 umjesto 170 kuna!

Baš se i našoj redakciji mailom na tu temu obratio jedan student treće godine Ekonomskog fakulteta, koji nam je priznao kako njegova obitelj nije bogata te da “zbog patetičnih prepucavanja između Općine Podstrana i ‘Prometa’” mora plaćati 350 kuna mjesečno. Također napominje kako je obavijest o tome izvješena samo na “Prometovoj” poslovnici na Solinskoj ulici, bez ijedne riječi o tome na njihovim web stranicama.

Ukinute subvencije

Miran Tomasović, načelnik Općine Podstrana, tvrdi kako je do sada “Promet” za sve kategorije – učenike, studente, nezaposlene i umirovljenike davao subvencije koje su iznosile 50 posto na cijenu karte.

- Subvencije je “Promet” ukinuo početkom godine. No, neka se studenti ne brinu, Općina će pokriti razliku do pune cijene pokazne karte za mjesec ožujak. Pozivamo ih da nam se jave kako bi preuzeli potrebne formulare, a mi ćemo poslati popis studenata koji zadovoljavaju uvjete za subvenciju “Prometu” – kazuje nam Tomasović.

No, u javnom prijevozniku tvrde sasvim suprotno – općine i gradovi suvlasnici “Prometa” su ti koji za određene kategorije građanstva odobravaju subvencije.

- Ovdje se radilo o situaciji u kojoj je “Promet” godinama tolerirao pojedinim gradovima i općinama neplaćanje subvencija. Od početka ove godine donesena je odluka da se općinama Podstrana i Dugi Rat više to neće opraštati. Godinama su se tako dobivale povlaštene karte zbog konkurencije na tom području – kazao nam je Dinko Radić, rukovoditelj komercijalno-razvojnog sektora u “Prometu”.

Studenti zadovoljni

Ipak, na zadovoljstvo studenata, cijela se situacija nakon našeg interesa za ovu priču za njih pozitivno riješila, jer će im Općina ipak plaćati polovinu iznosa mjesečnog pokaza.

nikolina lulić

Povlašteni đaci i umirovljenici

Osim studenata, pravo na povlašten pokaz u općini Podstrana imaju i đaci, te umirovljenici koji su članovi Udruge umirovljenika. Pravo na subvencioniranu kartu od 180 kuna mjesečno, prema Tomasovićevim riječima, imaju samci umirovljenici čija mirovina ne prelazi 2000 kuna te 3000 kuna ako ih je dvoje.

Svi oni moraju biti uredni platiše prema Općini da bi ostvarili ovo pravo. Jedina kategorija koja se zasad ne subvencionira su nezaposleni, koji u Podstrani za pokaz mjesečno moraju izdvojiti također 180 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 02:36