- Slabo vrime, jugo, čeka se bolje kako bismo ukrcali vrše i partili. Konobe su pune vrša, mislio sam ih danas krcat, imam cili dan šta i nosit, ali di ću....nema šanse. Vrše bi bile veliki teret na brodu u luci po ovakvom vrimenu, to je kao jedno veliko idro, a moraš čekat povoljno vrime za isplovit.
Boban jastoge lovi godinama na Palagruži, prošle je godine odustao, kako kaže, zbog nereda, ali ove godine odlučio je poći, pa šta bude. Plovi do Palagruže oko 5,5 do 6 uri, tamo tek pravi posao počinje, a na Palagruži u komadu provede i do tjedan dana.
- Skeptik sam i sumnjam da će biti dobrih rezultata - priznaje Vedran.
- Službeno, sezona lova na jastoge traje od 15. svibnja do 10. rujna, iako Boban tvrdi da se jastozi love cijele godine. “To nije tajna, jastog se konstantno lovi cile godine, pogotovo ovi što rade mrižama. Niko od njih nije ga vratija u more, nego se sve sprema u škrinje i kad počne sezona prodaje se“, priča nam Boban i dodaje:“Iz Komiže tek nas 5-6 ribara ćemo ove sezone u lov na jastoge.“
Potražnja strahovita
U Komiži postoje tri stanice za otkup ribe, a Boban je član komiške ribarske zadruge koja također otkupljuje jastoge.- Još nisu definirane cijene, ne znamo sami koju cijenu staviti, stvarno još ne znamo. Potražnja za jastozima je strahovita, kupci stalno zovu već misec dana, traže jastoge, a mi se još nismo odlučili.“
- Propisi?
- Jako je diskutatbilno s tim pravilima, nekidan moj kolega je zvao u Split za tu miru za jastoga, za tih 9 centimetara.. Uopće ne postoji ta mjera s kojom bi mi ribari mogli mjerit jastoga i hlapa. A recimo Talijani imaju te mjere, u Americi postoje mjere za rakove, a mi dandanas ne znamo s čim i kako mirit toga jastoga po tim, novim Mediteranskim odredbama, devet centimetara od srednjeg roga do sredine repa.
Zoveš, pitaš, niko ti ne zna objasnit, ne znaš sam kad ti sutra dođu na brod kontrolirati ulovljenog jastoga, s čime će oni mjeriti kad nemaju ni oni originalne mjere za to mirit.
Po meni, ribara se nema šta kontrolirati, neka oni kontroliraju restorane. Evo, neka sad dođu po restoranima, pa će vidjeti koje su količine već sada po restoranima, a sezona lova još niji ni počela. Cili četvrti misec, od Hvara pa dalje, jastoga je ka u priči, triba kontrolirati restorane, a ne ribare na moru. Ribar najmanje čini probleme, najviše će se problema naći u restoranima di se uzima ta riba, i ispod mire i povrh mire...“
A vrime prevrtljivo...
- Ne znam sam, cila ova sedmica nije dobra, opet zove jugo. Ukrcat ćemo sve, pa ćemo vidit. Jednu godinu smo čekali do 10. lipnja, pa smo partili put Dubrovnika na jastoge. Čekat ćemo - kaže nam Boban.
Kilogram 320 kunaIpak, dan kasnije, u nedjelju jugo je stalo, pa su Vinko Mardešić i Pavle Zanki, komiški ribari, počeli ukrcavati vrše na brod. A u komiškoj otkupnoj stanici Conger doznali smo da je njihova početna otkupna cijena za kilogam jastoga 320 kuna i da se, obzirom na trenutnu potražnju, uskoro može očekivati i viša cijena. |