StoryEditorOCM
Dalmacijaelita pod kamičkom

Počinje 7. Festival znanosti Sinj

3. listopada 2016. - 14:09
festival_znanosti9-140914

U ponedjeljak popodne u alkarskom gradu počinje sedmi po redu Festival znanosti Sinj (FZS). U dosadašnjih šest izdanja ovaj festival, kojega su pokrenuli tadašnji studenti fizike Mislav Cvitković i Mate Jagnjić, ugostio je pedesetak najistaknutijih hrvatskih znanstvenika prvenstveno prirodnih, ali i društvenih znanosti. 

Predsjednik Organizacijskog odbora 7. FZS Mislav Cvitković ističe da se ove godine taj niz nastavlja s tim što su vodeća imena znanstvenici koji po svijetskim mjerilima zauzimaju sami vrh u poljima svoga djelovanja, a u Hrvatskoj široj javnosti su gotovo nepoznati.

- Među takvima su Igor Rudan, redovni član Kraljevske akademije Velike Britanije, prvi Hrvat u toj akademiji poslije Ruđera Boškovića i najcitiraniji hrvatski znanstvenik u svijetu, računalni biolog s bečkog sveučilišta Bojan Žagrović, član Akademije Austrije, Aleksandra Rađenović, fizičarka na Federalnom politehničkom institutu u Lousanni u Švicarskoj, a od domaćih istaknutih znanstvenika sudjelovanje su potvrdili Janoš Terzić, Antonio Šiber, Hrvoje Buljan, Ana Marušić, Matko GlunčićAnđelko Akrap, Tomislav Portada, Silvije Domazet, Tomislav Domazet Lošo i drugi. Posebno bih izdvojio Nevena Sesardića, rodom Sinjanina, u svijetu najpriznatijeg hrvatskog filozofa, ističe Cvitković.

I ovogodišnji FZS održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te uz pomoć grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije, Školske knjige i CARNeta.

Otvaranje je popodne u kongresnoj dvorani Alkarskih dvora s početkom u 17,30 sati. Kroz idućih pet dana, do petka, znanstvenici će u pripjepodnevnim satima biti u ulozi nastavnika u sinjskim srednjim školama, a od 18 do 20 sati u Alkarskim dvorima održavat će javna predavanja iz znanstvenog područja kojim se bave. 

Novost je da će se u ponedjeljak, utorak i četvrtak, poslije javnih izlaganja, u "Havana clubu" susretati s građanima u "znanstvenom kafiću", s njima razgovarati i odgovarati na njihova pitanja. 

U subotu, posljednjeg dana FZS, održat će se već tradicionalni znanstveni kviz za srednjoškolcea kojemu će najbolji osvojiti novčane nagrade, a istoga dana je i zatvaranje festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 17:55