StoryEditorOCM
DalmacijaDOKUMENTACIJA NA REVIZIJI

Početak izgradnje centra u Lećevici još uvijek neizvjestan

Piše PSD.
10. siječnja 2013. - 14:46
Projekt Centra za regionalni okoliš u Lećevici kasni godinama, a ako je suditi po zadnjim informacijama početak izgradnje još uvijek je neizvjestan jer je projektna dokumentacija na reviziji i ako je nešto sigurno to je činjenica da se do kraja mandata ove županijske vlasti to neće dogoditi.

Potvrdio nam je to Ante Baran, direktor Regionalnog centra  za okoliš.

- Župan Sanader je uputio Ministarstvu dopis s iskazom interesa za izradu projektno tehničke dokumentacije Centra i od njih se očekuje povratna informacija. Dakle, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzima sve troškove – potvrdio nam je Ante Baran.

Iako će se projekt početi graditi, u Županiji su nezadovoljni zbog ovakvih zbivanja jer upravo je projekt Regionalnog centra za okoliš bio jedan od najvažnijih županijskih projekata, nerijetko spominjan na važnim skupovima, a sam župan je nekoliko puta najavljivao početak radova na izgradnji Centra.

Spominjala se i isplata novca vlasnicima zemljišta a kako se najavljuje to će biti učinjeno upravo iz državnih sredstava.

- Projekt je malo usporen, no nije upitan jer ne postoji alternativna lokacija za izgradnju Centra. Teško je tvrditi kad će radovi početi, no sasvim je sigurno da će do izgradnje doći – tvrdi Baran.  

Razvojem priče oko Centra u Lećevici nije iznenađen Anđelko Parčina iz Ekološke udruge Rast, gorljivi protivnik izgradnje Centra u Lećevici.

- Ako ima pravde taj Centar nikada neće biti izgrađen. Nadam se da će aktualni ministar ostati pri tome da nedaleko Bikarca u Šibeniku ne treba još jedan isti Centar. Kada se sjetimo što bi to u ekološkom smislu značilo za Zagoru, tada je ovakva odluka još razumnija i prihvatljivija - kaže Anđelko Parčina ne zaboravljajući dodati još nešto.

- U Lećevicu je bačeno u vjetar od 50 do 60 milijuna kuna i zato bi netko trebao odgovarati, pogotovo ljudi na čelnim pozicijama u Županiji. To ću svakako napomenuti i aktualnom ministru koji nas je pozvao na sastanak u Zagreb do kraja siječnja – tvrdi Parčina.

Kako bilo, jedan županijski projekt definitivno je posrnuo,  a  na resornom je Ministarstvu odluka kada će danas zapušteno zemljište biti pretvoreno u moderan centar za otpad.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 12:22