StoryEditorOCM

Počela montaža tribina za Alku

Piše PSD.
2. srpnja 2014. - 11:03
Pripreme za 299. sinjsku alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića održati 3. kolovoza ulaze u završnicu. Uza stazu na alkarskom trkalištu počela je montaža tribina. Stare palke, nabavljene i prvi put korištene davne 1972. godine, postavljaju se vjerojatno posljednji put.

Alkari ih planiraju zamijeniti modernim tribinama koje se montiraju poput lego-kockica. Kapacitet starih tribina je 4000 sjedaćih mjesta. Nove tribine primat će veći broj gledatelja, a vrijednost će im se kretati oko milijun eura. Namjera je alkara da sredstva za njihovu nabavu osiguraju iz EU fondova.

Kandidati za alkare 299. alkarske fešte počeli su pripremama polovicom svibnja. Prvi put pod vodstvom novog alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića alkari su trenirali dva puta tjedno jašući na hipodromu, terenima u Sinjskom polju i u okolici Sinja.

Na pripremama su 22 kandidata koja su do sada sudjelovala u alkarskoj povorci kao kopljanici ili u pratnji barjaka te uz njih još 9 vježbenika. Izgledno je da će najmanje dvojica vježbenika debitirati u povorci, kao pratitelji barjaka.

Od ponedjeljka alkari su počeli svakodnevne treninge. Na dosadašnjim terenima jahat će do 10. srpnja kada se očekuje njihov dolazak na trkalište. Prvih nekoliko dana na trkalištu alkari će jašući bez koplja privikavati konje na okolinu i naporni start. Od polovine srpnja počinje finalni dio u kojemu će kandidati za odabrane alkare kopljanike jašući u punom galopu uvježbavati gađanje alkarske mete kopljem.
Tekst i foto: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:47