StoryEditorOCM
Dalmacijavinko ševo iz segeta donjeg ogorčen što nije uklonjen bespravno izgrađeni bazen pokraj njegove kuće

’Pijani i goli Mađari po cijeli dan i noć viču, a nama bubnjići pucaju od buke’

Piše PSD.
30. siječnja 2011. - 10:50

Vidite što je on meni napravio. Ovo je sramota i školski primjer nepoštovanja hrvatskih zakona. Samo, neće to ići tako, uzet ću ja stvar u svoje ruke i sve porušiti “macom” – tim nas je riječima dočekao Vinko Ševo ispred svoje obiteljske kuće u Segetu Donjem, ogorčen što građevinska inspekcija nije uklonila bespravno izgrađeni bazen udaljen samo tri metra od njegove okućnice, a osam metara od ulaznih vrata i verande, iako je još prije dvije godine utvrdila da je izgrađen bez potrebne dokumentacije.

Vinko kaže da sa strepnjom očekuje ljeto, jer su protekla dva, zbog buke i nereda koji se tamo događaju, njemu i njegovoj obitelji donijela glavobolje, nesanicu i nemir.

Bazen je sportski, od 65 kvadrata, a ne obiteljski

Doznajemo da je bazen u sklopu turističkog objekta s apartmanima izgradila tvrtka za turizam i trgovinu “Aqua Natural” d.o.o. Kopačevo, registrirana u Hrvatskoj, a u vlasništvu mađarskog državljanina. Prijavu da se bazen gradi bez lokacijske i građevinske dozvole Ševo je uputio Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva 23. lipnja 2008. godine.

Inspekcija pri Odjelu za inspekcijske poslove, područne jedinice u Splitu, obavila je inspekcijski pregled 13. studenog iste godine te utvrdila da se bazen zaista gradi bez građevinske dozvole, zbog čega je pokrenut upravni inspekcijski postupak u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji. Ljutit što se nakon te konstatacije više ništa nije poduzelo, u lipnju 2009. godine najprije se žalio istoj inspekciji da zabrani korištenje bazena, a potom u studenome i Ministarstvu u Zagrebu.

− Budući da je ponovno izostala reakcija, u srpnju prošle godine o svojim sam mukama izvijestio bivšu ministricu Matulović-Dropulić – kaže Ševo, pokazujući nam kao dokaz svojih tvrdnji pomno sačuvanu prepisku s mjerodavnima.

− Ne mogu zamisliti što se to događa u ovoj našoj državi. Koga se to štiti? One koji krše zakone, a ja da se moram seliti iz svoga rodnog mjesta − jada se Ševo, trudeći se uvjerljivo nam iznijeti što se sve ljeti događa na tom bazenu tik do njegove kuće.

− Nije to obiteljski bazen, nego veliki od 65 kvadrata, sportski, gdje se igra vaterpolo i nadmeće u drugim plivačkim vještinama. Pijani i goli Mađari po cijeli dan i noć viču, a nama bubnjići pucaju od buke – kazuje Ševo.

Direktor mu istrgnuo iz ruke dokaz o bespravnoj gradnji

Posebno ga ljuti bahatost direktora tvrtke Zoltana, s kojim je pokušao postići dogovor zbog nereda, a on je to odbio.

− Kad sam mu pokazao papire koji potvrđuju da je bespravno izgradio bazen, istrgnuo mi ih je iz ruke i bacio. Zar to nije bahatost i nepoštovanje hrvatskih zakona? – pita nas Vinko Ševo.

− E, neće to više tako, strpljenju je došao kraj – poručio je 77-godišnji Ševo, koji prije nije imao mira zbog bivše tvrtke “Kamen”, a danas zbog bazena.

Doznajemo da buka koja se ljeti stvara u krugu tog turističkoga kompleksa uznemiruje i obližnje susjede. Jedna susjeda to nam je potvrdila, kazavši da se divi Vinku Ševi kako to može izdržati.

gordana dragan
Snimio: joško šupić / cropix

Ministarstvo: Bazen bespravno izgrađen, investitor na sudu

Komentar smo zatražili od mjerodavnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i dobili potvrdan odgovor da je inspekcija utvrdila da je bazen bespravno izgrađen, te je protiv investitora podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu.

Na upit zašto bazen nije uklonjen, odgovor je glasio da građevinska inspekcija ne uklanja objekte po pojedinačnim slučajevima, nego se objedini više objekata na određenom području pa se zatim pristupa njihovu uklanjanju.

Što se tiče buke, iz Ministarstva poručuje Ševi da se zbog remećenja javnog reda i mira obrati policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 13:09