StoryEditorOCM

Park prirode Biokovo na meti nelegalnih graditelja

Piše PSD.
20. listopada 2008. - 16:37

Svi posjetitelji Parka prirode Biokovo, koji se upute od magistralne ceste Makarska – Vrgorac, uskom krivudavom cestom prema vrhu sv. Juri primjećuju novoizgrađene objekte i kao da zakonske norme o gradnji u parkovima prirode, na Biokovu ne vrijede! Izgrađeno je tridesetak novih ili adaptiranih objekata, malih vikendica, odnosno ljetnikovaca - kao iz snova.

Usprkos neurednoj vlasničkoj dokumentaciji, naime nitko nema vlasnički list, neslužbeno doznajemo, da su neki objekti čak prodani i to strancima!? Novi prostorni plan koji se izrađuje od 1996. godine, još nije donesen, iako je morao biti gotov u roku od pet godina, onaj stari, iz 1983. godine je nevažeći, što zakonskom regulativom znači, zabranu bilo kakve gradnje!

Na nadmorskoj visini od nekih 1450 metara, uz spomenutu prometnicu stoji nekoliko paleta cigle, pijeska te primjećujemo aktivnu „bauštelu“. Ante Cvitanović, ravnatelj Parka prirode Biokovo, sve navode o bespravnoj gradnji odbacuje te objašnjava kako se spomenutom gradnjom poštuju svi uvjeti o zaštiti prirode:
 - Mi kontroliramo izgradnju spomenutih objekata u pogledu vanjskog izgleda, i zbrinjavanja otpadnih voda, što svi objekti zadovoljavaju. To što objekti nemaju, građevinsku dozvolu, to je stvar inspekcijskih službi i državnog odvjetništva, nije pod našom ingerencijom, ali mi s vlasnicima takvih objekata izgrađujemo prijateljske odnose, u interesu parka. Novi plan upravljanja parkom, koji je trenutno u izradi ide upravo u tom smjeru - kazao nam je Ante Cvitanović.

Inspektor zaštite prirode Davor Cukrov, koji je još prije tri godine u redovitoj kontroli nadzora, u svom zapisniku upravo istaknu kako spomenuti objekti, adaptirani i novoizgrađeni, nisu u skladu s Zakonom, to nam je potvrdio u telefonskom razgovoru. Iako nas Vesna Bućan iz građevinske inspekcije u Splitu, upućuje po informacije na adresu glasnogovornika ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, ipak doznajemo, a to nam je i potvrdio i ravnatelj PP Biokovo Ante Cvitanović, da su izdali rješenje za rušenje i to za 20 objekata na Biokovu. Zašto objekti nisu uklonjeni ravnatelj Cvitanović ne zna, veli, to je posao inspekcijski službi i Državnog odvjetništva.

Dakle, slažu se svi, stvar je na institucijama države! Po Zakonu o zaštiti prirode Prostorni planovi, za parkove prirode, idu na usvajanje u Sabor, to je osnovni dokument za bilo kakvu gradnju, a dok traje ovaj „vakum“ svako tumači svoja prava na svoj način, i činjenično na Biokovu se na veliko gradi, i prirodne vrijednosti se uništavaju. Da apsurd bude veći 2001. g. u Saboru je pokrenuta rasprava da se PP Biokovo proglasi Nacionalnim parkom! Međutim dobro upućeni izvor nam veli, da je cijeli predmet stavljen u „škafetin“, upravo zbog pritisaka koji stižu od bespravnih graditelja, i lokalnih vlasti, koji smatraju da je PP Biokovo – neiskorišteni prostor.

                                                                                                        Ivan Maršić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 08:24