StoryEditorOCM
DalmacijaPRESTIŽNa nagrada

Ovi junaci ugrozili su vlastite živote kako bi spaslili tuđe: šibenski vaterpolist iz pobješnjelog mora izvukao desetak kupača, HGSS i HRZ izvršili gotovo nemoguć desant na palubu ribarskog broda

1. prosinca 2019. - 13:37
Spašavanje ribara kod Jabuke

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika za ovu godinu u pojedinačnoj konkurenciji je šibenski vaterpolist Antun Goreta (24), dok je u skupnoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika pripala spasilačkom timu splitske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i posadi transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Objavljeno je to na konferenciji za novinare koja se u nedjelju održala u splitskom hotelu “Radisson Blu”, a na istom će mjestu u ponedjeljak u 18 sati biti upriličena i dodjela nagrada.

Laureate ove prestižne nagrade je, kao i svake godine, izabrao Odbor za dodjelu Plave vrpce Vjesnika koji čini 11 članova.

U objašnjenju članova Odbora za dodjelu nagrada, Goreta je nagradu zaslužio zbog toga što je 15. lipnja ove godine iz pobješnjelog mora kod talijanskoga grada Anzija udaljenog 50 kilometara od Rima, zajedno s kolegom Lucom di Roccom spasio 10-ak kupača, među kojima i dvojicu mladih spasilaca.

Spasilački tim HGSS-a i posada HRZ-a nagradu su zaslužili jer su zajedničkim snagama spasili unesrećenog ribara s koće “Kordika 2”.

Ovo zahtjevno spašavanje odrađeno je na otvorenom moru, 17 nautičkih milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, po jakom vjetru i valovima od tri metra visine. Toga se pothvata prisjetio i Frane Bebić, letač spašavatelj HGSS-a koji je sudjelovao u toj akciji.

- Radilo se o vrlo zahtjevnoj akciji spašavanja jer je unesrećenog trebalo evakuirati s relativno malog plovila. Do sada smo uvijek, kada bismo imali akciju na moru, unesrećene spašavali s velikih brodova odnosno kruzera. Razlika je što je ovdje brod “šetao” po moru nošen velikim valovima, jako je oscilirao “gore-dolje” pa je desant na palubu bio gotovo pa nemoguć. Pilot helikoptera je morao iz nekoliko pokušaja raditi desant, dok nije uspio. U zraku smo zasigurno bili sat vremena, a pola sata od toga je otpalo na lebdenje poviše koće. Radilo se o osobi sa sumnjom na srčani udar pa je zato akcija bila iznimno hitna. Odvijala se u međunarodnim vodama, a otežavajuća okolnost je bila ta što na tom području nije bilo signala mobitela, pa smo se unaprijed sa zapovjednikom koće dogovorili na kojoj će poziciji biti, kako ga, zbog velikog morskog prostranstva ne bismo tražili i gubili vrijeme u “lutanju” - kazao nam je Bebić.

Unesrećenog su zatim živog doveli na helidrom KBC-a Split, a kako se poslije ustanovilo nije se radilo o srčanom udaru.

Neven Melvan, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, pojasnio nam je kako je ova institucija 2012. godine preuzela brend Plava vrpca Vjesnika jer su htjeli nastaviti tradiciju koja je “živa” od 1966. godine, kada ju je utemeljio pjesnik i novinar Ratko Zvrko.

- Da bi se netko uopće našao u situaciji da se natječe za ovu prestižnu nagradu, potrebno je da ga netko nominira i tada Odbor za dodjelu Plave vrpce donosi odluku o pobjednicima - kazao nam je Melvan. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:25