StoryEditorOCM
Dalmacijaprocvjetala krajina

Ovaj kraj je novi hrvatski turistički biser: pogledajte najljepše imotske vile, bit će vam jasno zašto su gosti poludjeli za ovom destinacijom

25. ožujka 2017. - 17:05

Turizam je na velika vrata ušao u Imotsku krajinu.Zvao se on ruralni ili imao neki drugi predznak, statistički podaci o broju turista koji su prošle godine uživali u blagodatima Imotske krajine, zaista su fenomenalni.

Prema podacima TZG Imotski i sustava e-visitor, tijekom 2016. godine u 112 smještajnih objekata u Imotskoj krajini boravio je 5621 gost, a ostvareno je 47.036 noćenja. Od toga broja 90 posto bilo je stranih gostiju. To je porast od 150 posto u odnosu na rekordnu 2015. godinu u kojoj su ostvarena 18 838 noćenja.

Blizina autoceste u Zagvozdu, odnosno Biskom, idealni smještajni kapaciteti, blizina mora zahvaljujući Tunelu "Sv. Ilija", ali i gostoljubivost Imoćana, prirodne ljepote (jedanaest prirodnih jezera,posebno Crveno i Modro) te konačno netaknuta priroda, očito da su bili idealan mamac za turiste, posebno one iz zapadno-europskih zemalja.

Turistička sezona u Imotskoj krajini i pored toga što većina iznajmljivača ugovara dolazak gostiju preko agencija, započet će i ove godine prema najavama već početkom svibnja.

Ove godine u takozvani sustav kuća za odmor na području Imotske krajine ulazi još više od pedeset objekata što je za skoro 50 posto više nego prošle, ili 120 posto više nego 2015. godine. Zaista nevjerojatan porast. Prema tvrdnjama turističkih djelatnika koji su ovaj porast kuća za odmor u Imotskoj krajini obrazložili i ministru turizma Gariju Capelliju koji je nedavno posjetio Imotski, jedan je od najvećih u Hrvatskoj, posebno u njegovim ruralnim područjima.

Svi užitci

Vlasnici kuća za odmor od Ciste Velike na krajnjem zapadu do Slivna na krajnjem istoku Imotske krajine, uključujući i sam grad Imotski, osjetili su da njihovo podneblje može stvoriti pretpostavke za posebnu vrstu turističke ponude, gdje uz kompletan luksuz, a u to se uključuju bazeni, teretane, rekreativni sadržaji, biciklističke staze, te konačno zdrava i netaknuta priroda, gost može jednostavno uživati,pa su posegnuli za skrivenim kućnim proračunima, kreditima i državnim poticajima, izgradili su lijepe objekte,računajući da će turizam biti pokretačka snaga gospodarski posrnule Imotske krajine.

No, vratimo se mi predviđanjima za ovogodišnju turističku sezonu.Što se tiče vlasnika kuća za odmor, oni su u velikom poslu. Uređuju se okućnice, čiste bazeni, pripremaju se i markiraju biciklističke staze i puteljci za pješačenje.Neki od njih krenuli su i korak dalje, pa su se dogovorili sa malim proizvođačima hrane,prvenstveno povrtlarima, voćarima i medarima, da im osiguraju zdravu domaću hranu za goste.

- Meni za sada buking nije baš najbolji za razliku od prošle godine - veli nam Ivan Čelan, jedan od prvih koji su uz Antu Vučka krenuli s iznajmljivanjem kuća za odmor u Cisti Velikoj. Nešto je slabije, ali mislim da će se to popraviti u trećem mjesecu.

Prošle godine krajem veljače imao sam ugovorenih 15 tjedana, a na kraju sam ih imao 20 što je vrlo dobar rezultat. Sada trenutačno imam popunjenih samo devet tjedana i to je lagani pad. Moj susjed Ante Vučak ima popunu kao lani i to je odličan rezultat,veli nam Ivan Čelan.

Nema straha za popunjenost

- Mislim da se ne trebaju puno uzbuđivati vlasnici koji još nisu došli na razinu lanjske popunjenosti sada početkom ožujka. Naše prognoze su da će ožujak i travanj donijeti rezultate koje će popunjenost kapaciteta ne samo dovesti na granicu prošlogodišnjih,već očekujemo i porast i do 20 posto.

No ne treba zaboraviti i činjenicu da su se našim primjerom iz Imotske krajine, vidjevši i fantastične rezultate o broju stranih gostiju kako prošle tako i 2015.poveli i brojni naši susjedi. Sada imamo u Dugopolju, Trilju, malim mjestima susjednih nam gradova Sinja, Vrgorca, i do pedesetak kuća za odmor sa svim sadržajima kakve i mi imamo. I to je odnijelo jedan broj gostiju.

Prema trenutačnim podacima bolja je popunjenost u onih koji daju nešto niže cijene. Ipak tvrdim da je sve to relativno, jer recimo u Imotskom jedan luksuzni objekt već ima neočekivano veliku popunjenost već od početka svibnja pa do kraja listopada.

Naše prognoze su da ćemo nadmašiti prošlogodišnji broj noćenja, prvenstveno onih stranih i da ćemo imati sigurno i do 20-30 posto više gostiju u kućama za odmor, nego prošle godine, optimističan je direktor turističke zajednice grada Imotskog Luka Kolovrat.

Jedinstveni TZ za krajinu

Spomenimo i to da je podrška aktualnog ministra Capellija koji je krajem siječnja boravio u Imotskoj krajini ovakvom načinu razvoja ruralnog turizma dodatno motivirao Imoćane da ozbiljno razmisle o još većem angažmanu i investicijama u izgradnji novih ili adaptaciji starih kuća i prenamijeniti ih za boravak turista.

Također ideja o osnivanju jedinstvene turističke zajednice za cijelu Imotsku krajinu, gdje bi se zajednički koordinirao cijeli sustav ponude, pa i zajednički izlazak na turističko tržište, izuzetno je primljena kod vlasnika kuća za odmor.
Zaključimo, turizam koji su ponudili Imoćani, gdje je gostima osiguran kompletan komfor.

I ono najvažnije, osiguran mir, uz bogomdano netaknuto i ekološki čisto okružje ima perspektivu. Još da je usuglasiti zajedničku suradnju s imotskim poljoprivrednicima za prodaju njihovih proizvoda tijekom turističke sezone, to bi bio pun pogodak. Time bi se bar donekle popravili kućni proračuni i jednih i drugih što bi ovoj silnoj imotskoj priči o nezaposlenosti i teškoj socijalnoj situaciji, dalo posve novo svjetlo nade.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:28