StoryEditorOCM
OtociUHVAĆENA NA DJELU

Referentica iz Supetra gradski novac prebacivala na svoj račun; Gradonačelnica šokirana: Ovo je veliki udarac, ona nam je bila među najboljima

Piše Vladimir Urukalo
29. siječnja 2020. - 11:25

Splitska je policija je na osnovu kaznene prijave supetarske gradonačelnice Ivane Marković provela kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjom - sada već bivšom - referenticom Odjela za gradske poslove Grada Supetra te su protiv nje podnijeli kaznenu prijavu zbog pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

- Sumnjiči se da je kao odgovorna osoba jedinice lokalne samouprave krivotvorila isplate. Naime, utvrđena je sumnja kako je u razdoblju od veljače do početka listopada prošle godine s računa jedinice lokalne samouprave krivotvorila svrhu isplata i na svoj osobni tekući račun uplatila iznos nešto veći od 80 tisuća kuna. Za jedan dio novca je u navedenom vremenu izvršila povrat, dok je proračun jedinice lokalne samouprave oštećen za iznos nešto veći od 47 tisuća kuna - izvijestili su iz policije.

Supetarska gradonačelnica kazala nam je da su, prilikom izrade polugodišnjih izvještaja za prvih šest mjeseci 2019. godine, u srpnju i kolovozu primijetili nelogičnosti na podračunu Grada na kojem se nalazilo 100 tisuća kuna predviđenih za izvlaštenja. To je bio podračun na kojem uopće nije bilo prometa te je vjerojatno zato i 33-godišnja djelatnica mislila da ga može "prazniti" dok na njemu ima novca te da se to neće primjetiti.

- Odmah kad sam to vidjela, suočila sam je s tim. Priznala je da je sama sebi uplaćivala novac s tog računa. Sutradan, a bio je 29. kolovoza, suspendirana je te je podnijeta i prijava Službeničkom sudu koji ju je, doduše još nepravomoćno, razriješio dužnosti. Također, obaviješteno je i Gradsko vijeće i njegova predsjednica te je podnesena kaznena prijava. Napravila sam sve što sam mogla da se ta situacija odmah riješi jer mi ništa ne želimo skrivati, a još tada je obavijest o uočenoj nepravilnosti objavljena na službenim stranicama Grada. Cijelo vrijeme se trudim da radimo transparentno i odgovorno i moram reći da je ovo bio veliki udarac za mene osobno jer se radilo o jednoj od boljih službenica u koju sam, kako ja tako i svi u gradskoj upravi, imala veliko povjerenje - kazala nam je gradonačelnica.

image
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković
Nikola Vilić/Hanza Media

Na pitanje je li službenica ponudila ikakvo objašnjenje zbog čega je uzimala novac, Marković je rekla kako je to ne zanima.

- Iskreno, nikakva razumijevanja nisam imala niti me zanimalo bilo kakvo obrazloženje ili razlog. Meni je jednostavno nevjerojatno da to netko uopće može i pomisliti napraviti i nikakva opravdanja ne želim slušati, to se ne smije raditi. Slala sam odvjetništvu i požurnicu da se istraga ubrza. Evo je baš neki dan bivša djelatnica poslala i dopis u kojem još jednom sve priznaje i moli da joj omogućimo da vrati dug na rate - kategorična je bila gradonačelnica Supetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 21:09