StoryEditorOCM
OtociKLAONICA U HUMCU

Otpad zaklanih životinja preplavio je Dalmaciju, jezivi prizori vidljivi su na svakom kantunu, zato su dovitljivi Bračani konkretno ‘doskočili‘ tom problemu

20. veljače 2022. - 11:52

Kad se male ruke slože sve se može – baš ova poruka iz Dedićeve dječje pjesme iz filma "Vlak u snijegu", koji je redateljski potpisao još jedan Šibenčanin - Mate Relja, možda najbolje opisuje kako su se dovitljivi Bračani pobrinuli za sebe kad im već država nije na usluzi.

Njih osam – četvero proizvođača, troje ugostitelja i jedan konzultant - udružilo se kako bi riješili problem koji godinama muči otok s više grla ovaca nego stanovnika, a to je otvaranje klaonice.

- Točno, 15. ožujka otvorit ćemo vrata naše klaonice u Gornjem Humcu. Radi se o istoj zgradi gdje je već postojala, no sada smo je preuredili, reparirali opremu i hladnjače, dobili sve dozvole za rad i HACCP potvrde.

image
Preuređeni objekt otvorit će svoja vrata 15. ožujka, najavljuju iz Zadruge stočara 'Broč' TOM DUBRAVEC/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix

Sredinom trećeg mjeseca na prostoru od 260 četvornih metara brački stočari napokon će imati uvjete za klanje - dobru vijest za škoj koji se hvali legendarnom bračkom janjetinom, jedinstvenim vitalcem i vrhunskim sirom kaže Vanja Bralo, prvi čovjek otočne Zadruge stočara "Broč", čiji su članovi preuzeli stvar u svoje ruke i osigurali uzgajivačima, i to najvećim dijelom grla pasmine pramenka, da imaju regularno mjesto za dio proizvodnog procesa.

Naime, nedostatkom klaonice na otoku upali su u brojne probleme i sami uzgajivači, ali i ugostitelji koji nisu mogli dobiti meso obrađeno u kontroliranim uvjetima, s veterinarskom markicom. Da ne govorimo o problemima za ljude, ostale životinje i brački okoliš.

image
Životinjski otpad na državnoj cesti iznad Nerežišća, kod skretanja za Vidovu goru
Snimio čitatelj

- Istina, prvi je problem bio zdravstveni, jer se klanje nije moglo obavljati u zadanim uvjetima koje pruža klaonica, drugo je odbacivanje otpada životinjskog porijekla u prirodu, svugdje po otoku, što uvijek prijeti i zarazom.

A treći problem je nastao od prvog siječnja ove godine zbog primjene novog pravilnika po kojem je klanje stoke na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ograničeno.

Znači, možete godišnje zaklati od 20 do najviše 30 grla stoke na svom poljoprivrednom gospodarstvu.

Odluka je to vezana za kontrolu poticaja koje država daje poljoprivrednicima i stočarima, što je dodatna komplikacija bračkim stočarima koji imaju velika stada, a otok nema klaonicu – pojašnjava Bralo, kao i to koliko su oni, njih osmorica, uložili svog novca kako bi prevladali ovaj problem za sve uzgajivače ovaca, a više od 50 ih je na otoku:

- Za obnovu klaonice i dozvole trebalo je 250 tisuća kuna, po 10 tisuća kuna dobili smo od općina Nerežišća, Milna i Bol, a ostalo su naša sredstva.

I tako je Zadruga "Broč", osnovana sredinom 2020. godine, prije šest mjeseci ishodila sve dozvole, a zadnja od Ministarstva poljoprivrede "otvara" im ključni objekt uoči sezone janjetine s ražnja.

- Klaonica će raditi sezonalno, po potrebi, imat će dvoje do troje stalno zaposlenih, te angažman dodatnih djelatnika po zahtjevu, odnosno najavi klanja od strane stočara. Naš plan je sutra raditi na otkupu i prodaji mesa, kvalitetne bračke janjetine, a znamo da je trenutno na otoku više od 23 tisuće grla.

image
Dobra vijest za škoj koji se hvali legendarnom janjetinom, jedinstvenim vitalcem i vrhunskim ovčjim sirom BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/CROPIX
Bozidar Vukicevic/Cropix

Vidjet ćemo onda dalje, sve ovisno o poslovanju, mogućnost i prijavljivanja na fondove Europske unije. No, o tom kasnije, bitno je da započnemo s radom, da brački stočari imaju normalne uvjete za svoj rad - rezimira konzultant Vanja Bralo, čije je znanje o pravilima i pripremi dokumentacije za projekt bilo važna karika u realizaciji otvaranja klaonice na otoku Braču.

Otoku poznatom po maslinama i stočnom fondu koji premašuje broj stanovnika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 17:17