StoryEditorOCM
NeretvaMljekarstvo

Proizvođači mlijeka na koljenima. Uvoz jeftinog mlijeka uništava domaću proizvodnju

Piše Stanislav Soldo
12. siječnja 2022. - 16:17

Dok gotovo svakodnevno svjedočimo rastu cijena mlijeka i mliječnih proizvoda na policama trgovačkih centara, otkupna cijena mlijeka kod proizvođača je preniska te sa njom ne mogu pokriti ni osnovne troškove proizvodnje. Proizvođači mlijeka tako upozoravaju da će ukoliko se nešto ne promijeni mnoge farme propasti a visokovrijedne mliječne krave završiti u klaonicama.

Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je sjednicu o stanju u sektoru na kojoj je zaključeno kako je sadašnja otkupna cijena mlijeka koja se kreće od 2,5 do 2,7 kuna za kilogram preniska te da je potrebno povećati otkupnu cijenu ukoliko se ne žele nastaviti negativni trendovi u ovoj proizvodnji.

- Otkupna cijena je jako niska i niti jedna potpora to ne može nadoknadit. Jedino što proizvođače može zadržat u proizvodnji je promjena cijene. Najveće mljekare su najavile povećanje otkupne cijene za oko 10 lipa po kilogramu, no obzirom na tržišne okolnosti i visoke cijene žitarica uljarica, kao i rast svih drugih ulaznih troškova, smatramo da je to malo te da je jedino moguće nastaviti proizvodnju uz podizanje cijene za minimalno 40 lipa po kilogramu, izjavio je predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar.

Okupljeni proizvođači mlijeka složili su se da je sadašnja cijena neodrživa i da će, unatoč potporama države, ova proizvodnja nastaviti padati ukoliko proizvođači ne budu mogli osigurati kvalitetnu hranu za stoku. Kako su naglasili trend odustajanja od proizvodnje mlijeka je i dalje nastavljen a podatak iz studenog (za proizvodnju u prvih 11 mjeseci 2021) pokazuje da je proizvodnja mlijeka bila na godišnjoj razini manja za 4 milijuna kilograma, nego što je bila u prvih 11 mjeseci 2020. Godine. Broj mliječnih krava ostao je na istoj razini.

- Uvjereni smo kako su otkupljivači svjesni ovih trendova te da će izaći u susret proizvodnji koja je sustavno uništavana proteklih godina, iako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH koriste sve mjere i mehanizme da se proizvodnja održi i zaustave negativni trendovi. Isto tako stalno upozoravamo da i dalje na tržište dolazi mlijeko i mliječni proizvodi po dampinškim cijenama čime se naša konkurentnost, pored niske otkupne cijene i dalje urušava, istaknuo je Rešetar.

Odbor za mljekarstvo HPK pozdravio je napore Vlade RH da pomogne sektoru te pozdravljaju mjeru 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ - ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, koja je trenutno u e-savjetovanju.

image
HANZA MEDIA

- Da bi se što više mljekara uključilo u investiranje kroz ovu mjeru potrebno je visinu potpore, koja je sada previsoka i iznosi 1 milijun eura, smanjiti na 400.000 eura, kako bi se u nju moglo uključiti veći broj proizvođača mlijeka kojima su nove investicije od presudne važnosti za daljnji opstanak i nastavak proizvodnje u konkurentnim uvjetima, kazao je Rešetar.

Odbor za mljekarstvo je zatražio i da Ministarstvo poljoprivrede pronađe rješenje za neisplatu potpora zbog otežanog poslovanja zbog pandemije Covida 19 dijelu stočara zbog nepotpune dokumentacije.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19. Zaprimanje zahtjeva počelo je 4.12. obavijest je bila od 5.12 na stranicama agencije, a zaprimalo se do 13.12. Do sada sakupljenim podacima više stotina stočara nisu dobili potporu jer nisu predali svu potrebnu dokumentaciju. Isti se Zahtjev za potporu podnosio Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja, korištenjem stručne podrške od strane djelatnika Ministarstva poljoprivrede ili djelatnika HAPIH-a, istaknuo je Rešetar.

16. travanj 2024 08:13