StoryEditorOCM
Otociblato kao gorivo

Opjevano dalmatinsko mjesto krupnim koracima grabi naprijed: razvija zdravstveni turizam i širi pomorski terminal

Piše vijesti sd
5. ožujka 2023. - 20:20

Vela Luka je odavno i nadaleko poznata po zdravstvenom turizmu, a sada planira još dodatno razviti svoje kapacitete. Planira se rekonstrukcija liječilišta, a općina će dobiti i novi te korpulentniji pomorsko-putnički terminal. Ovo bi trebalo rezultirati velikim rasterećenjem centra mjesta, piše HRT.

Ljekovito blato, iskustvo i stručno osoblje u velolučkom Kalosu privlače one kojima je potrebna fizikalna terapija i zdravstvena pomoć. Lječilište je izgrađeno 1977. godine i danas mu je potrebna rekonstrukcija. Projekt sada čeka zeleno svjetlo iz Europe.

- On je vrijednosti 9,1 milijun eura, od toga planiramo da većinu sredstava dobijemo iz europskih fondova, međutim jedan dio će uložiti Dubrovačko-neretvanska županija, otkriva dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

image
24 02 2023 VELA LUKA GRADILIŠTE

Jedno krilo specijalne bolnice prenamijenit će se u lječilišni hotel s četiri zvjezdice. Obnovit će se recepcija, restoran i kuhinja te urediti tematski parkovi i bazeni. Time će se na otoku dodatno potaknuti razvoj zdravstvenog turizma.

- Svi znamo da su danas u Hrvatskoj, pa i u okolnim državama - veliki problemi s listama čekanja. Na kopnu su fizikalne terapije već dosta zagušene. Evo mi na otoku s njima nemamo problema, objašnjava ravnateljica Specijalne bolnice Kalos Damira Bojić.

image
vela luka

Radovi na novom trajektnom pristaništu izvan naselja su gotovi, a to će, po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Vela Luka Borisa Žuvele biti četiri puta veće nego postojeće. Imat će tri veza za veće i jedan vez za manje trajekte.

Načelnica općine Vela Luka Katarina Gugić napominje da onog trenutka kad se terminal upogoni, na red dolazi i projekt izgradnje druge faze luke nautičkog turizma, a time i razvoja sve posjećenijeg otoka Korčule, koji je prošle godine na listi najljepših otoka na svijetu zauzeo peto mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 21:49