StoryEditor
OtociGDJE JE GRANICA?!

Nezapamćen incident u velikoj dalmatinskoj trajektnoj luci: ‘Ruzinavi rasvjetni stup pao mi je na auto i uništio ga, a sada se svi prave da nije njihova odgovornost i odbijaju mi isplatiti odštetu!‘

Piše Mirko Crnčević
4. srpnja 2022. - 08:10

Cestovni promet je danas toliko intenzivan da se čovjeku, unatoč najboljoj pažnji i poštivanju propisa, može dogoditi nezgoda.

No, postoji mnoštvo uzroka i načina kako nam može biti pričinjena materijalna šteta, o čemu najbolje svjedoči događaj iz veljače u trajektnoj luci "Faros" kod Staroga Grada. Naime, Ivan V. (potpuni podaci poznati redakciji, op.a.) u to vrijeme je živio i radio na škoju, a 21. veljače dovezao se svojim osobnim automobilom do luke, nakon čega ga je ostavio na parkiralištu u blizini pješačkog prijelaza na glavnoj otočnoj prometnici Sućuraj–Hvar, gdje je bilo i mnoštvo drugih vozila te je otputovao u Zagreb zbog zdravstvenih razloga.

Iz metropole se vratio 27. veljače i primijetio da mu razbijeno vjetrobransko staklo i oštećen dio karoserije na prednjoj desnoj strani vozila.

- Budući da sam tada bio umoran, a policajaca tada nije bilo u trajektnoj luci, sutradan ujutro sam obavijestio djelatnike Policijske postaje Hvar što se dogodilo i zatražio da dođu obaviti očevid.

image

Rasvjetni stup u trajektnoj luci Faros s kojeg su otpali dijelovi i oštetili osobni automobil
privatni album

Privatni album

Potom sam zajedno s policajcem otišao do mjesta gdje je automobil bio parkiran te je on utvrdio da su oštećenja na automobilu nastala od pada metalnog okvira i stakla sa stupa javne rasvjete, o čemu sam kasnije dobio uredno ovjerenu potvrdu – kaže naš sugovornik.

Tome dodaje da je uzrok oštećenja nedvojbeno neodržavana javna rasvjeta u trajektnoj luci, odnosno kućišta reflektora koja tamo vise već nekoliko godina, a s jednog od njih tri odvojio se metalni okvir i staklo te su pali na automobil, što dokazuju tragovi boje i hrđe reflektora na automobilu, te tragovi boje automobila na metalnom okviru reflektora. Vjerovao je da će se relativno lako utvrditi čiji je stup, a time i odgovornost za nastalu materijalnu štetu.

- Automobil nije bio kasko osiguran, pa sam se nakon obavljenog očevida i dobivene policijske potvrde obratio Gradu Starome Gradu te Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, očekujući da ćemo na ljudski i civilizirani način riješiti nastalu štetu, međutim, ni nakon nekoliko tjedana od njih nisam dobio smislena očitovanja.

image

Dio otpalog metala s rasvjetnog stupa

Privatni album

Stoga sam pribavio službenu procjenu štete od ovlaštenog servisa na iznos od 6147 kuna te angažirao odvjetnicu koja je, radi daljnjeg postupka, zatražila njihova očitovanja u roku od osam dana – govori Ivan V.

Grad se pokazao korektnim i na vrijeme očitovao, a u dopisu koji potpisuje pročelnik Toni Damjanić stoji da oni nisu obvezni nadoknaditi štetu, jer je riječ o lučkom području u nadležnosti Županijske lučke uprave. Oštećenik se krajem travnja odselio s otoka, pa mu je nužno bio potreban automobil.

Popravio ga je svojim novcem, na način da je umjesto originalnog ugradio zamjensko staklo, pa je to i platio nešto manje od procijenjenog iznosa. No, neće tek tako odustati od zahtjeva za nadoknadu od onih čijim je nemarom šteta prouzrokovana, a nas je zanimalo zašto se o štetnom događaju ni nakon dva mjeseca nije očitovala i Lučka uprava?

- Drugog ožujka zaprimili smo e-mail od dotičnog gospodina s fotografijama na kojima se jasno vidi mjesto na kojem se nalazi predmetni rasvjetni stup, što je samo potvrdilo činjenicu da se to nalazi izvan lučkog područja, kako ga je kolega Žarko Perković prethodnog dana telefonskim putem i obavijestio – odgovorili su iz Službe za informiranje lučke ustanove, priloživši digitalni ortofoto lučkog područja u trajektnoj luci kao dokaz da je mjesto na kojem je nastalo oštećenje automobila "izvan granice lučkog područja".

image

Otpali okvir i staklo s rasvjetnog stupa privatni album

Privatni album

Prema tome, naišli smo na ping-pong kada je posrijedi krivnja za nastalu štetu, što je, naravno, izuzetno opasno i zbog stanja samog stupa, jer je mjesto gdje se on nalazi izuzetno frekventno, pa je pitanje dana kada će opet stradati netko od pješaka ili vozila koja se tamo parkiraju.

Stoga smo morali opet do gradonačelnika Antonija Škarpe zatražili da još jednom sagleda cjelokupnu situaciju i konačno se očituje o tome tko je čovjeku dužan nadoknaditi štetu – ne može biti da je to ničije područje, ničiji stup?

- Moram reći da digitalna ortofoto snimka nije precizna, a da je parkiralište nepobitno na lučkom području na kojem se nalazi i predmetni stup. Kada bi se dokazalo da je to rasvjetno mjesto u nadležnosti Grada, bili bismo spremni nadoknaditi štetu, međutim, evidentno je da za taj stup rasvjetu plaća Županijska lučka uprava. Što se konkretnog slučaja tiče, mi smo od njih zatražili očitovanje, ali odgovor još uvijek nismo dobili – izjavio je Škarpa.

S obzirom na sve navedeno, ipak ispada da gnjili stup električne rasvjete u trajektnoj luci Faros nije ničiji, a oni koji su za to odgovorni ne bi se tako ponašali da su oni osobno pretrpjeli štetu. No, ni Ivan V. neće stajati prekrštenih ruku, uskoro će protiv vinovnika podnijeti tužbu i potražiti sudsku zadovoljštinu, iako je prava sramota da se ovakvi slučajevi ne mogu riješiti mirnim putem.

Lučka uprava: 'Nije vidljivo da je stup na našem području'


Oštećenik je nezadovoljan odnosom lučke ustanove, a potvrdio nam je da je njegova odvjetnica u međuvremenu dobila pisani odgovor od odvjetnice Željane Škare, pravne zastupnice te institucije:

- U odnosu na navode iz odštetnog zahtjeva kako i na priloženu dokumentaciju, isti se osporavaju u cijelosti kao neosnovani. Šteta se nikako nije mogla predvidjeti, a slijedom toga niti izbjeći i otkloniti.

Također kako bi se utvrdila odgovornost Lučke uprave potrebno je nedvojbeno utvrditi da je šteta nastala na lučkom području, odnosno u obuhvatu luke “Faros”. Opreza radi osporava se i naznačena visina odštetnog zahtjeva, jer je naznačena suviše visoko.

Gradonačelnik: 'Nije to naše, evidentno je - lučko'

Evidentno je da za taj stup rasvjetu plaća Županijska lučka uprava, ističe gradonačelnik Antonio Škarpa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2022 22:06