StoryEditorOCM
OtociBogata klijentela

Na Šolti niče Beverly Hills, ovako će izgledati luksuzni projekt koji će uvelike promijeniti život na otoku. Doznajemo tko stoji iza investicije od 55 milijuna eura

29. lipnja 2022. - 19:55

Sve ide prema planu, friška pristupna cesta je gotova, došla je na 40-ak metara od plažice šoltanske uvale Šipova, smještene tek koji kilometar sjeverozapadno od Maslinice. Ona je ta prva stepenica koja ukazuje na najavljenu turističku investiciju poslovnog čovjeka s Mauricijusa, gradnju oko 55 milijuna eura vrijednog "Secret bay project" luksuznog resorta.

Nova poslovna akvizicija jednom kada bude gotova Šoltu će pozicionirati i kao ljutu konkurenciju Braču, Hvaru u segmentu luksuznog turizma, definitivno će im odnijeti dio kolača.

Stojimo na zemljanoj površini uvale Šipova, platou između dva nasuprotna strma brdašca razmišljajući kako nije nimalo lako u ovoj makiji, grmlju, stjenovitim strmim kosinama vizualizirati sliku budućeg pet zvjezdanog ekskluzivnog kompleksa.

image
Joško Šupić/Cropix

Ukopat će se on u stjenovito obraslo brdo, donijet će male vile sa zelenim travnatim krovovima okružene bazenima, nenametljivo uklopljene u prostor. Vrhunski uređene suite, opremljene najsuvremenijim materijalima, s brojnim inovacijama, jacuzzijima u vrtovima punim mediteranskog bilja, omeđenim suhozidima.

Zapad Šolte pretvorio se u otočki Beverly Hills, tako mu tepaju i domaći aludirajući na klijentelu, jahtaše, bogatije turiste koji ovdje rado dolaze na ručak, kupanje sidrenje. Ljestvica ponude se diže, u uvali Šešula smještenoj s jugozapadne strane Maslinice njemački investitor završava gradnju marine. Jedna manja predviđena je i u budućem resortu. Bit će to sigurna luka za jahtaše kojima će se nuditi kompleks s planiranih 280 do 300 ležaja, otvoren tijekom cijele godine.

image
Joško Šupić/Cropix

- Planom investitora ovdje će se izgraditi kompleksan sadržaj. Arhitektonski gledano predviđen je disperzirani sklop od 82 hotelska suitea, svaki veličine od po 120 kvadrata, uz njih i 21 hotelski apartman, pet ekstra luksuznih vila, hotelska recepcija i beach restoran. Niknut će na strminama brda, s plažom u centru. Neće biti visoke gradnje, ni skupnog smještaja, tek jedinice u finom rasporedu, pravilnom redu, pokrivene zelenim travnatim krovovima. Sadržaji će se ukopati u brdo. Uz njih će biti i prelijevajući bazeni, prostrani lounge prostori. Uz već spomenutu marinu investitori u resortu predviđaju i terma spa centar, jezerca, dodatne ugostiteljske sadržaje. Namjera im je, između ostalog, ovdje napraviti luksuzne toplice – veli Nikola Cecić-Karuzić, načelnik Općine Šolta.

Kamen temeljac se, kako se sada očekuje, planira postaviti krajem naredne godine, ili u prvom dijelu 2024. Nezahvalno bi sada bilo kalkulirati kada će sve biti gotovo, ovakav sadržaj, posebna oprema za uređenje interijera i eksterijera traži vremena. Ali se zato ne špekulira s činjenicom da će podizanje luksuznog sadržaja u okružju Maslinice, Šoltu pozicionirati kao lokalitet za bogatije goste.

image
Joško Šupić/Cropix

- Imamo čvrstu vjeru u realizaciju resorta poradi činjenice da su investitori iz komunalnog doprinosa izgradili cestu i ostalu infrastrukturu do uvale Šipova. Vidjeli ste, na zemljanom dijelu ponad plaže parkirana su vozila brojnih stranih registracija, puna je kupača, poglavito obitelji s malom djecom. Ljudi su već dobili informaciju o novom mjestu, u prelijepoj vali do čije blizine sada mogu doći vozilom. Domaći su im to prišapnuli – vele nam u Općini Šolta.

Raduje ih što će resort za sobom donijeti nova radna mjesta. Šolta je već neko vrijeme percipirana kao mjesto ugodnog življenja, bilježi porast stanovništva. S turističkim akvizicijama nalik ovoj, formira se temelj za dolazak novih mladih obitelji. Jer kadra će trebati, pa je manager za ljudske potencijale već obišao splitske srednje škole ugostiteljskog profila. A da bi komunikacija legla kako treba, na Mauricijus je otputovala splitska profesorica koja je managerski tim počela učiti hrvatskom jeziku, podučila ih o našoj kulturi, tradiciji, običajima, načinu života...

image
Joško Šupić/Cropix

- Uspješni poslovni čovjek koji stoji iza ovoga projekta zatvorio je financijsku konstrukciju, a što se nas tiče mi smo spremni pomoći jer podržavamo projekte koji otoku donose dodanu vrijednost. Držimo da je resort takve snage. Investitor će u u drugoj polovini kolovoza Šoltanima predstaviti detalje svoje investicije, otvoriti raspravu, odgovoriti na pitanja zainteresiranih - saznajemo iz Općine.

Manager za ljudske potencijale, Francuz rodom, opisuju ga na Šolti kao vrhunskog profesionalca, na otoku se već udomaćio. Čujemo kako je zakupio stan i sve poslovne prostore na zadnjoj etaži trgovačkog centra u Grohotama. Osobno će voditi projekt dok se ne uhoda, a onda će ga prepustiti domaćim ljudima koje će putem obučavati. I neće se tražiti samo manageri, bit će tu mjesta za podosta različitih profila zanimanja.

- Mladost od 18 do 30 godina bit će kako čujemo vrlo tražena roba. Preferirat će se znanje stranih jezika, volja za napredovanjem. Novi ljudi, nove obitelji, nova radna mjesta, turizam, za nas Šoltane znači samo dobitak - vele u Općini Šolta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 16:32