StoryEditor
Otociobjavljen natječaj

Marina u uvali Šešula imat će još 70 vezova, za koncesiju zainteresirano vodstvo masliničkog boutiqe hotela ‘Martinis Marchi‘

16. listopada 2020. - 22:34
Bivši dvorac, a sada Boutique hotel 'Martinis Marchi', dobio je luksuzno ruho koje je prepoznala klijentela veće platežne moćiVojko Bašić

Koroni usprkos, u Maslinici na Šolti već se ozbiljno priprema projekt gradnje nove marine u uvali Šešula, a da se naum već dobro zakotrljao dokazuje i upravo objavljeni županijski natječaj za odabir budućeg koncesionara.

Ima li kandidata za novu vrijednu investiciju koja će dodatno podići razinu turističke ponude na zapadu otoka, vidjet će se kroz sljedećih 30 dana.

Jedan je za sada već poznat. Riječ je o vodstvu masliničkog boutiqe hotela "Martinis Marchi", kako doznajemo iz županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, inicijatorima postupka koje bi s novom marinom i planiranih 60 do 70 vezova dodatno zaokružilo i svoju i mještansku turističku ponudu.

Oni su interes pokazali, a tijekom sljedećih mjesec dana vidjet će se ima li još zainteresiranih.

Maslinica sada raspolaže s 55 vezova, a uz novih 70 iz uvale Šešula dodatno će se proširiti kapaciteti za potrebe nautičkog turizma.

Nova marina u uvali Šešula bit će prilagođena za prihvat jahti i do 25 metara, a s planom proširenja kanalizacijske mreže i ostalih stavki dobit će svu potrebnu infrastrukturu.

- Planiranih oko 130 vezova u Maslinici bi se trebali realizirati kroz maksimalno godinu do dvije, čime bi se značajno na još višu razinu digla turistička ponuda zapada otoka. S novom investicijom postajemo reprezent visokog turizma, a da idemo tim putem svjedoči nam i postojeća struktura gostiju. Namjera nam je svakako povećati kapacitete u nautičkom turističkom segmentu, posebice iz razloga što su to gosti koji spadaju u skupinu odličnih potrošača. Vrijedan je podatak da troše čak i do 2,5 puta više od prosjeka - veli načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

Na gradnju nove marine ne bi se trebalo dugo čekati, očekuje se da će biti gotova u roku od devet mjeseci do godinu dana od trenutka potpisivanja koncesijskog ugovora.

image
S razvojem turizma stvara se baza i za nova radna mjesta, kako u Maslinici, tako i u ostalim mjestima na škoju
Vojko Bašić

Riječ je o montažnom sustavu, tipu modularne gradnje koji ubrzava postupak realizacije. Uz marinu će paralelno nicati i svi drugi važni turistički objekti.

- Pratit će je uobičajeni sadržaji, pojačana ugostiteljska ponuda s kafićima, restoranima, dva su već tu, dva će se još napraviti. Obveza Općine je urediti cestu, dovest ćemo struju i vodu, zapravo dati ruke u stvaranju važnog privrednog objekta. Najvažnije je što gradnjom nove marine stječemo bazu za nova radna mjesta. Ona automatski omogućuju sačuvanje ljudi na otoku. Jedini način za tako nešto je stvaranje sigurnog posla - veli načelnik.

Turistički segment Šolte je njihov adut u rukavu, posebice luksuzni koji već duže vrijeme živi na zapadu otoka. Boutique hotel "Martinis Marchi" je jedna od perjanica tog pravca, bivši dvorac je dobio luksuzno ruho koje je prepoznala klijentela veće platežne moći.

Hotel je prepoznat i kao destinacija za luksuzna vjenčanja s gostima iz brojnih zemalja, koji njegove kapacitete pune i u razdobljima kada brojni drugi hotelski sadržaji drže zatvorena vrata. To je vlasnike navelo na ideju o širenju, s planom gradnje novih 20 soba u istom stilu, te smještajem za osoblje.

- S razvojem turizma stvara se baza i za nova radna mjesta, otvara to i niz drugih mogućnosti. A kako sve vuče jedno za drugim, Općina je krenula i s proširenjem projekta širenja kanalizacijskog sustava na zapadu otoka, koji će uvezati i novu marinu u uvali Šešula. S gradnjom šetnice koja će povezati prostore s turističkim subjektima, zaokružit ćemo plan razvoja tog područja - veli načelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 05:25