StoryEditorOCM
Otoci‘DA NE BUDU SLUGANI‘

Mali Škrip na Braču najobrazovaniji je u Hrvatskoj! 90 posto mještana ima diplomu, puno je liječnika: evo sjajne priče

Piše Vijesti SD
11. ožujka 2023. - 12:39
Nekadašnji ravnatelj KBC-a Split, te rođeni Škripljanin Dinko Mirić, desetljećima vodi zapise o mjestu svoje mladosti: 18 je pravnika, 15 ekonomista, 15 inženjera, 14 prosvjetara...Cropix

Najstarije naselje na otoku Braču, Škrip, može se pohvaliti, ne samo s 3 000 godina svoje povijesti, već i s najobrazovanijim stanovništvom, jer po tvrdnjama mještana od trenutno 130 živućih stanovnika njih 111 ima visoku školu.

Nekadašnji ravnatelj KBC-a Split, te rođeni Škripljanin Dinko Mirić, koji desetljećima vodi zapise o mjestu svoje mladosti, rekao je Hini da je devedeset posto stanovništva visokoobrazovano, među kojima je čak 14 liječnika.

To je mjesto, po njegovim riječima, dalo i 18 pravnika, 15 ekonomista, 15 inženjera, 14 prosvjetara, četiri farmaceuta i kemičara, te deset pomorskih upravitelja stroja i kapetana.

"Među liječnicima imamo otorinolaringologa, dva kardiologa, dermatologinju, pedijatra kardiologa, kirurga, nekoliko liječnica i liječnika obiteljske medicine, nefrologa, psihijatricu i okulistu", precizirao je Marić koji je po profesiji kardiolog i internist.

image

Nekadašnji ravnatelj KBC-a Split, te rođeni Škripljanin Dinko Mirić, desetljećima vodi zapise o mjestu svoje mladosti: 18 je pravnika, 15 ekonomista, 15 inženjera, 14 prosvjetara...

Jakov Prkić/Cropix

"Jedan kolega je umro, jedan radi u Zagrebu, a ostali su u Splitu", rekao je sugovornik. 

Prisjetio se kako su im roditelji u mladosti uvijek govorili da moraju završiti školu ako ne žele biti "slugani drugima".

Marić, koji je i sam otac dvoje liječnika, kardiologa i dermatologinje, kaže da liječnika sa Škripa ne bi trebalo nedostajati ni u budućnosti, jer je to mjesto nedavno dobilo još jednog mladog liječnika.

Mjesto Škrip, koje je smješteno u unutrašnjosti otoka na 250 metara nadmorske visine je, kaže Mirić, 1954. godine dobilo struju, 1979. asfalt i 1981. vodu. No, kad su na taj način riješili infrastrukturu svaki drugi mještanin se iselio.

image

Po legendi je u rimskom mauzoleju u Škripu pokopana Dioklecijanova supruga Priska i kći im Valerija

Saša Burić/Cropix

Škrip je najviše stanovnika, njih 570, imao na početku 20. stoljeća, a Mirić kaže da su dva svjetska rata i bolest vinove loze filoksera smanjile broj stanovnika za njih 200. U zadnjoj četvrtini 20. stoljeća stanovništvo je smanjeno za još dvjesto te u posljednjih dvadesetak godina zbog starosti i umiranja dodatnih 40.

Iako je tri kilometra od mora ni Škrip, kao ni ostala dalmatinska mjesta, ne odolijeva turizmu pa tako na 130 stanovnika ima 30 bazena i 60 apartmana.

"Sve je više bazena, vila i apartmana, a sve manje ljudi", zaključuje Mirić.

image

Ručno iskopan rimski bunar u Škripu

Duje Klarić/Cropix

Najavio je da će Škripu kao najstarijem naselju na otoku biti posvećen 25. Brački zbornik u čijem radu sudjeluje 18 autora, uključujući deset Škripljana. Rad će imati 520 stranica, a bit će predstavljen za nekoliko mjeseci u dvorani Zadružnog doma u Škripu.

Po legendi je u rimskom mauzoleju u Škripu pokopana Dioklecijanova supruga Priska i kći im Valerija.

image

Maslinik u Škripu

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2023 14:11