StoryEditorOCM
OtociCIRKUS NA MURTERU

Kontroverzni dalmatinski načelnik koji se ‘trošio‘ u bordelu, ključan je i za Pripuzov ilegalni kamp, evo i zašto

Piše Dušan Miljuš, Hajdi Karakaš Jakubin/JL
26. studenog 2023. - 09:25

Koji je bio motiv Tonija Turčinova, načelnika Općine Murter-Kornati, da daje suglasnost Zoranu Pripuzu (63), nezaposlenom trgovcu iz Zagreba, za kamp na punti uvale Čigrađa koji je sada predmet istrage kad niti se radi o nekretnini koja je vlasništvo lokalne zajednice, niti lokalna vlast njome upravlja.

To je jedno od krucijalnih pitanja na koja će Turčinov, kojeg je USKOK predložio kao svjedoka, morati odgovoriti istražiteljima. Upravo je utjecaj na murterskog čelnika, ali i na Bartola Jelića, kojem je Pripuz dao punomoć da mu sređuje "papire" oko kampa, te na kupce koji su mu prodavali zemljište razlog zbog kojeg je USKOK tražio da se Pripuza pritvori, a sudac istrage Županijskog suda u Splitu to i prihvatio.

Pripuz je, dakako, na ispitivanju smatrao kako nema nikakva razloga da mu se određuje istražni zatvor, a isto je smatrala i odvjetnica Željka Pokupec, njegova braniteljica. Naime, vlasnik nekoliko tisuća kvadrata zemljišta na atraktivnoj lokaciji, tvrdi da je od Eduarda Maržića, partnera Nede Livljanić, biše službenice u Županiji šibensko-kninskoj, tražio samo savjetničke usluge jer se i on na Pagu bavio kampovima te da od Livljanić nije tražio ništa protuzakonito.

Pripuz također tvrdi da kontroverznog načelnika koji je poznat po trošenju novca preko općinske službene kartice za posjet bordelu u Austriji, uopće ne poznaje i da ga nikad nije sreo, a da je troje svjedoka koji su mu prodavali nekretnine vidio samo kod kupoprodaje i nikad više.

Međutim, sud nije prihvatio argumente Pripuza i njegove braniteljice, ni prijedlog da se istražni zatvor zamijeni nekom mjerom opreza, nego ga je poslao u istražni zatvor, ali na to rješenje obrana može uložiti žalbu u roku od tri dana.

Protiv toga da im se odredi pritvor bili su i Neda Livljanić (61), umirovljena nekadašnja voditeljica Odjela za turizam pri ugašenom Uredu državne uprave, te Dario Filipi, 54-godišnjak iz Betine koji ima svoj automehaničarski servis.

image

Nezaposleni trgovac Zoran Pripuz i Neda Livljanić, umirovljena službenica resora za turizam Županije šibensko-kninske

Damjan Tadić/Cropix

USKOK je za sve troje zatražio od suca istrage određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na desetak svjedoka koji trebaju biti ispitani tijekom istrage. Tužiteljstvo je smatralo da bi Livljanić na slobodi mogla utjecati na šestero svjedoka, zaposlenika Županije, što je ona osporavala te navodila stres i teško zdravstveno stanje kao protuargument da joj se odredi istražni zatvor, ali to sudac istrage nije prihvatio.

Također nije prihvatio Filipijeve navode kako ne postoji opasnost da bi utjecao na svjedoke, među kojima je i njegova supruga, a ona može i uskratiti svjedočenje, pa se to smatralo bespredmetnim kao razlog. No, kao razlog zašto mora biti na slobodi naveo je da mu kći koja boluje od kronične bolesti u srijedu ima zakazan pregled u Zagrebu.

Tražio je da mu se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza, ali sud to nije prihvatio. Istražitelji su analizom dokumentacije utvrdili da je Livljanić izdala zapisnik o očevidu prema kojem Pripuzov kamp ima 10 smještajnih jedinica na 1600 kvadrata s kategorijom od dvije zvjezdice te sanitarne čvorove za muškarce i žene, iako je inspekcija kasnije utvrdila da sanitarnog čvora nema, niti ima bilo kakvih naznaka da bi tu trebao biti kamp.

I za taj je očevid potpisala kolegicu koja je navela da nikad nije bila tamo, niti ima spoznaje o očevidu, a sama Livljanić je prema evidenciji, u vrijeme kad je navodno obavila očevid, bila zapravo na bolovanju u Zagrebu i Tuheljskim Toplicama.

Istražitelji su utvrdili i da Pripuz nije bio na očevidu, iako je naveden u zapisniku, te je grafološkim vještačenjem utvrđeno da on taj zapisnik nije potpisao, jer je tada bio u Zagrebu, a ne na Murteru.

Od načelnika općine Murter-Kornati pokušali smo doznati zašto je kao načelnik u ime Općine dao suglasnost da Zoran Pripuz otvori kamp u domaćinstvu.

image

Kamp kućice na parceli uz uvalu Čigrađa poslovale su mimo zakona

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Navedeni se dokumenti iz svibnja i studenoga prošle godine, naime, nalaze u formiranom spisu, a upada u oči taj podatak jer upućeni u problematiku kažu da ne može imati nikakav utjecaj za odobravanje.

Tvrdi to, među ostalim, i Ministarstvo turizma koje je provelo upravni nadzor te dodaju da navedeno ne predstavlja niti kakav dokaz o ispunjavanju bilo kojeg uvjeta propisanog Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Na dan uhićenja Pripuza i ekipe, kad je policija posjetila Općinu, Turčinov je za medije izjavio:

- Pitao sam ih jesu li u Općini radi mene. Rekli su da ne, pa sam im rekao "aj, fala Bogu da nisam ja na redu".

Pokušali smo mu postaviti pitanje zna li išta o suglasnosti koju je u ime Općine dao za privatni posjed i je li možda riječ o krivotvorini, no umjesto toga poručio je:

- Vama novinarima je samo u interesu nekoga smjestiti u zatvor. Pišete što hoćete, svašta i previše, i važna vam je samo tiraža.

Nakon toga je poklopio slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:51