StoryEditor
OtociVELIKI POŽAR

U požaru na Braču izgorjela jedna štala, kuće u zadni čas obranjene: ‘Vatra svako malo izbija, probija nam linije. Spasili smo stambene objekte kojima se požar približio na 20 metara‘

Piše DALMACIJA SD
18. lipnja 2022. - 12:09

NOVO: 

U požaru u Pučišćima koji je planuo u subotu u prijepodnevnim satima na lokaciji Lapeša brdo izgorila je jedna štala, dok su kuće i vikendice za sada uspješno obranjene.

Zapovjednik supetarskih vatrogasaca Nikola Martinić Dragan potvrđuje kako je požar još nije stavljen pod kontrolu, situacija je svakako malo bolja u odnosu na početno stanje, no problem još uvijek postoji na istočnom, teško pristupačnom, gusto šumovitom dijelu. Taj se dio pokušava staviti pod kontrolu uz pomoć kanadera i fire bossa. Na terenu se nalazi 60 vatrogasaca iz DVD—ova Supetar, Milna, Selca i Bol s 18 vozila.

image

Petar Ljubičić

image

Petar Ljubičić

image

Petar Ljubičić

image

Petar Ljubičić

-Vatra svako malo izbije, probija nam linije, ali smo bolje posloženi. Na sreću spasili smo kuće kojima se požar približio na 20 do 30 metara. Najveća je ugroza bila za vikendice smještene unutar šume, i nekoliko poljoprivrednih objekata. Jednu štalu nismo uspjeli spasiti – veli zapovjednik Martinić.

Vatrogascima na terenu ne ide u prilog bura koja bi prema najavama trebala pojačavati tijekom dana. Pred njima je, kako kažu, još dosta posla i duga noć koju će probdjeti na požarištu.

RANIJE:

Dio mještana nam tvrdi da su vatrogasci uspjeli obraniti kuće. No, kako saznajemo od vatragasaca požar još nije stavljen pod kontrolu. 

Požar koji je u subotu oko 11 sati buknuo na brdu iznad Pučišća mobilizirao je vatrogasne snage s cijelog otoka Brača koje sudjeluju u njegovu gašenju, a očekuje se pomoć i kanadera, doznaje se od vatrogasnog operativnog centra Brač.

image

Jakov Prkić

"Na gašenju požara trenutno je angažirano 57 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila, a zatražili smo i pomoć kanadera", rekao je Hini voditelj centra Jakov Zlatar.

Više videa i fotografija pogldajte na ovom linku: 

Stižu nam apokaliptične slike s Brača, vatrogasci se bore s požarom i brane kuće, stanovnici su u strahu za stambene objekte. Pogledajte videa i fotografije

Po njegovim riječima, trenutno nisu ugroženi stambeni objekti iako se na fotografijama vidi oblak gustog dima koji se nadvio nad dijelom Pučišća.

Također, više mještana je zvalo Slobodnu Dalmaciju i tvrdilo da se vatra skroz približila kućama. 

Zasad nema podataka kolika je opožarena površina jer se vatra i dalje širi.

PRVA VIJEST:

Požar koji je buknuo u Pučišćima krenuo je s područja Mahrinac i širi se prema području Letešo Brdo. Kako nas je izvijestio koordinator bračkih vatrogasnih snaga Nikola Martinić, svi su vatrogasci na terenu i pokušavaju sve da obuzdaju vatrenu stihiju.

Jaka bura otežava posao vatrogascima, a svi očekuju dolazak kanadera jer će bez zračnih snaga biti teško zaustaviti vatru.

Bračani nam javljaju da su stigli kanaderi, nadaju se da će spriječiti širenje požara prema obiteljskim kućama i vikendicama.

Došla je i struja. 

image

Požar se opasno približio kućama

Čitatelj/
image

Požar se opasno približio kućama

Čitatelj/
image

Požar se opasno približio kućama

Čitatelj/

U bračkim Pučišćima izbio je požar, dojava vatrogascima je stigla oko 11 sati. Sva bračka vatrigasna društvasu na terenu, a pozvana je i zračna potpora.

image

Matko Biljak

image

Matko Biljak

image

Matko Biljak

Zabrinjavajuće je što se vatra približila kućama, no još nema informacija o mogućoj ugrozi stambenih objekata.

- Velika je vatra, svi suz vatrogasci s Brača su došli. Ako ne dođe brzo kanader izgorit će kuće. Ja sam na cesti, do mene neće doći ali ove kuće gori su u opasnosti - rekla nam je mještanka Zdravka Martinić Meštrante.

U mjestu nema struje. 

- Požar gledam iz vale koja je nasuprot požarištu, nije nimalo bezazleno. Vatra se približila kućama, a kanadera još nigdje. Ne znam hoće li uspjeti obraniti kuće. Struje nemamo već 40 minuta - kaže nam profesorica Lucija Puljak.

Uskoro opširnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2022 14:56