StoryEditorOCM
OtociUROD NIJE PODBACIO

Berba maslina na Braču u punom jeku: upomoć stigli neočekivani berači, a maslinari su zamijetili i nešto neobično

Piše Ivica Radić
30. listopada 2023. - 10:15

Na Braču su i berba i prerada maslina u punom zamahu.

Ova godina će sigurno biti zapamćena po ranom “paljenju makinja” jer je već početkom listopada u većini pogona poteklo ulje, što do sada nije bio slučaj. Brojni maslinari sa škoja žele što prije pobrati plod i što prije ga preraditi.

Procjene ovogodišnjeg uroda su raznolike, čini se da maslina nikada nije rodila tako neravnomjerno i neujednačeno. Ima, naime, područja na otoku i uzgajivača koji su zadovoljni, neki čak i prezadovoljni količinom i kvalitetom plodova, ali i onih koji se žale na loš prinos.

Dijelu težaka maslinova je muha obrala dio ploda pa im je urod u odnosu na lani - prepolovljen. Oni maslinari čiju su nasadi napadnuti tim nametnikom nemaju puno izbora, jer ako žele spasiti dio ploda te uljarice, moraju što prije obaviti berbu.

Najveći napad doživjela je sorta oblica, a ona je na Braču dominantna. S druge strane, dugo i sušno ljeto pogodovalo je zriobi pa ima dosta maslinara koji su ocijenili da je vrijeme da ih se (već) obere.

Uz to, i dugo bablje ljeto bilo je poticaj da se posao obavi što prije. Međutim, još uvijek ima poljoprivrednika, i to ne baš mali broj, koji će u maslinike krenuti poslije blagdana Svih svetih, što je u skladu s običajima i tradicijama.

Zanimljivo je da se brojni maslinari žale kako su masline koje su bile orezane potpuno podbacile, dok su one na kojima nije bila obavljena rezidba - izdašno rodile. Pojednostavljeno, stabla o kojima se vodila briga ostala su bez uroda, a one “zapuštene” ili zaboravljene su rodile, a negdje je bilo i previše ploda.

Ivan Arnerić, vlasnik uljare u Supetru, po kapacitetima najveće na otoku, smatra kako će ovogodišnji urod biti - prosječan. Pričama o velikom podbačaju, ako je vjerovati našem sugovorniku, nema mjesta.

image

U uljaru ‘Arnerić’ stižu puni kontejneri ovogodišnjih plodova s cijelog otoka                         

Ivica Radić

Najveći napad maslinove muhe dogodio se na potezu od Postira do Splitske, dok je urod podbacio na području Pučišća. Cijena prerade iznosi 23 centa po kilogramu prerađenog ploda. Da je urod solidan, potvrđuje i podatak da ima dosta maslinara koji traže berače, a do njih je sve teže doći. Ipak, dodaje Arnerić, sve masline bit će pobrane.

Maslinar Teo Šantić iz Postira borio se lovkama protiv napada mušice, a u svojim nasadima postavio ih je oko 300, što je i financijski zahtjevno. Riječ je o metodi “privuci i ubij”, a to je prema njegovim riječima, osobito za ekološke uzgajivače, jedna od mogućih opcija zaštite.

U Selcima, središnjem mjestu na istočnoj strani škoja, otkupljuje se i ekološko ulje po cijeni od 10 eura za kilogram, dok se ekstra djevičansko plaća po cijeni od 8,60 eura.

Na Braču se sve više napušta branje na klasičan način, odnosno na “sakete”. Sada se plodovi skidaju ručnim češljevima ili hidrauličnim tresačima pa će i berba vremenski trajati kraće.

Oni koji imaju obilat urod susreću se s problemom kako ga poskidati sa stabala, pa su se (i) za te poslove, u nedostatku domaće radne snage, počeli angažirati i Pakistanci. Na otoku je, procjenjuje se, milijun stabala maslina, od čega je njih 600 tisuća u obradi.

Jedan od onih koji je prezadovoljan ovogodišnjim urodom je Jozo Rajević iz Supetra.

image

Barba Jozo Rajević prilagodio je sebi i svojoj Vinki i krošnje stabala i način branja 

Ivica Radić

- Ovo je čudo neviđeno koliko ploda ima. Navršio sam 78 godina, ali se ovakvog uroda ne sjećam - prisnažiuje Rajević, koji vodi brigu o 600 stabala te mediteranske uljarice. Očekuje kako će urod biti težak preko dva vagona, odnosno 20 tona.

Ima maslina koje su se pod težinom ploda savile sve do zemlje

- Nisam obavio rezidbu maslina, a na 45 stabala na kojima sam to učinio ploda gotovo i nema. Na velikim stoljetnim maslinama urod po stablu se kreće između 200 i 300 kilograma - kaže naš sugovornik.

Rajević svakodnevno bere masline zajedno sa suprugom Vinkom, a nedjeljom im stiže ekipa od desetak berača. Jednom mu je u branju pomoglo i pet Pakistanaca i s njihovim radom je bio iznenađen i oduševljen.

- Ni po čemu u branju ne zaostaju za nama Bračanima. Niti jednu grančicu nisu polomili. Spretni su, brzi i okretni. Zaista su super. Pozvat ću ih ponovno jer su odlični berači - ističe Supetranin.

Jozo sjedne na stolić ispod masline, prethodno razvuče tende, on bere ručno, a žena češljevima i svakoga dana u kašetama se nađe od 300 do 400 kilograma ploda. Stabla je oblikovao tako da sve grane može dohvatiti sa zemlje.

Iako Supetranin Rajević spada u napredne maslinare, dio svog ploda prije prerade ipak drži u vodi.

- Na to sam jednostavno prisiljen jer dio mojih stalnih kupaca traži upravo takvo ulje, a tržište je to koje diktira puno toga. U protivnom, izgubit ću vjerne kupce koji su navikli na takav okus ulja - pojašnjava Rajević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:10