StoryEditorOCM

Općina Podbablje u akciji: platite grobnu naknadu ili izmještamo kosti vaših najmilijih!

Piše PSD.
18. studenog 2008. - 15:48

Neobično upozorenje ovih dana našlo se na ulaznim vratima  crkve sv. Marka u Podbablju Gornjem.

Naime, općina  Podbablje izvještava svoje mještane da su temeljem ugovora o koncesiji dužni  plaćati grobnu naknadu u iznosu od 97,60 kuna koncesionaru zaduženom za  održavanje groblja. I ništa u tome ne bi bilo sporno da daljnji tekst nije,  kako nam rekoše, napisan na pomalo ružan način, te da se zakon ne tumači  dosta oštro.

Za one koji ne plate grobnu naknadu postoji mogućnost  izmještaja ovozemnih ostataka njihovih najmilijih. Općina se Podbablje  poziva na Zakon o grobljima iz 1994. godine u kojem stoji da je lokalna  samouprava vlasnik groblja, a mještani se nalaze u svojstvu korisnika  grobnica.

- Slijedom gore navedenog za mještane koji se ne budu pridržavali navedenog
temeljem ugovora o koncesiji može se pokrenuti ovršni postupak putem
nadležnog suda, a protekom vremena grobno mjesto za koje se ne bude plaćala  grobna naknada smatrat će se napuštenim, a u tom slučaju stječu se uvjeti da  se ista grobnica isprazni i da se da na daljnje korištenje – stoji u
napomenu koju je potpisao u ime Poglavarstva općine načelnik Tonči Vuksan.

Niti jedna od naših grobnica nije zapuštena, naši su grobovi uređeni, jer  svatko od nas vodi brigu o posljednjem počivalištu naših dragih. Nitko nije  protiv grobne naknade, ali je protiv načina na koji nam se to prezentira.  Jer na kraju krajeva, sve ovo što vidite mještani su sami izgradili, ali da  nam se na ovakav način šalju upozorenja ipak je malo previše – rekli su nam  mještani. Općina je vlasnik groblja, ali smo vlasnici grobnica mi, jer smo  ih skupo platili i o svom trošku uredili – napominju dalje mještani.

Što bi  se dogodilo da doista ne platimo grobnu naknadu, tko bi to imao snage  otvoriti naše grobove i izmjestiti kosti naših umrlih, pitaju se ogorčeni  naši sugovornici koji sa svojim imenima nisu željeli u javnost. U zakonu o  grobljima iz 1998. godine stoji kako “grobna mjesta za koja grobna naknada  nije plaćena deset godina se smatra napuštenim i može se ponovno dodijeliti  na korištenje, ali tek nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa u grob,  odnosno 30 godina od ukopa u grobnicu.

Stoji nadalje i to kako upravljanje  grobljima treba obavljati na način kojim se iskazuje poštovanje prema umrlim  osobama koje u njemu počivaju. U velikim gradovima možda sve gore navedeno i  je opravdano, međutim po selima i malim mjestima takvo što je gotovo  nemoguće potencirati. Svaka obitelj svoje je grobno mjesto skupo platila  izvođačima radova, a da ne govorimo o velikim spomenicima koji su potom  izgrađeni i to sve dakako o svom, a ne o trošku općine.

Po selima Imotske  krajine i gradu Imotskom postoje stotine grobova starih i više od sto godina  u koje se već godinama nitko ne ukapa, ali nitko do sada na ovakav način  nije pokušao izmjestiti kosti polazeći upravo od činjenice kako su to vječna  počivališta naših umrlih.  Ma sa koliko se pažnje i pijeteta odnosi u trenutku kad slučajno prilikom  nekih radova naiđete na kosti pokojnika od prije tisuću godina, a oni bi  naše izmještali samo zato jer možda netko iz tko zna kojih razloga nije  platio grobnu naknadu – poručili su mještani.

Vedrana BEKAVAC-ŠUVAR / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:54