StoryEditorOCM
Dalmacijamilavić ODRIJEŠIo KESU

Omiški kolodvor prodan za 30 milijuna kuna

Piše Vinko Vuković, Sandra Barčot
17. veljače 2016. - 16:41
Zemljište s omiškim autobusnim kolodvorom za koje se otimaju zvučni trgovački lanci NIKOLA VILIĆ/EPH

NOVIJE

Na današnjoj licitaciji kolodvor je prodan tvrtki Stomorica vlasnika Hrvoja Milavića za 29,9 milijuna kuna.

U ime sina Josipa Milavića, vlasnika Studenca, licitirao je Tomislav Krka, predstavnik tvrtke Stomorica.

Usmena dražba je trajala skoro tri sata, a "dizalo" se po 100 tisuća kuna.

NAJAVA

Ovakve bitke Omiš odavno nije vidio. Još od vremena gusarskih kubura nije se tako dimilo kako će se, kažu dobro upućeni, dimiti danas kada na ušću Cetine otpočne službena licitacija za kupnju zgrade i zemljišta na kojemu se još tamo od Mediteranskih igara 1979. godine, kada su i Omišani, vidjevši splitske zlatne potkove, digli nogu, nalazi autobusni kolodvor. Točnije, ono što je u planovima i nacrtima tadašnjih općinara bilo zamišljeno kao autobusni kolodvor, da bi s vremenom preraslo u betonsko strašilo na zapadnom ulazu u grad.

Princip je jednostavan: pobjednik je onaj koji tijekom usmenog nadmetanja dade više. Ako, naravno, prije toga zadovolji sve uvjete natječaja. A uvjeti također nisu komplicirani. Morate biti fizička ili pravna osoba, preuzeti natječajnu dokumentaciju, navesti ime i prezime ponuditelja ili sjedište tvrtke, donijeti domovnicu ili preslik upisa u sudski registar te uplatiti u gradski proračun deset posto od početne cijene. A to vam dođe 1.518.000 kuna. Što znači da je za parcelu od 4000 četvornih metara početna cijena 15.180.000 kuna.

Omišani već danima bruje o potencijalnim kupcima. I o žestokoj borbi koja će se za trenutačno najvrjedniji gradski resurs voditi, prema svemu sudeći, između nekoliko velikih trgovačkih lanaca. Tri su u prvome planu. Njemački "Lidl", čiji ljudi već neko vrijeme obigravaju oko gradskih otaca pipajući im puls, splitski "Tommy", kojemu je Omiš jedna od rijetkih crnih rupa u Dalmaciji, te domaći "Studenac", koji u svom vlasništvu već ima nekoliko iznimno vrijednih omiških parcela koje tek čekaju "privođenje svrsi".

Plan je da na mjestu sadašnjega kolodvora, prizemnice s peronima i tek nekoliko manjih poslovnih prostora smještenih uz samu "magistralu", nikne poslovno-stambeno zdanje visoko 20 metara na pet etaža (prizemlje plus četiri kata) te da čitav objekt u funkciji bude za maksimalno pet godina. Ako se, pak, to ne dogodi, ako kupac ne učini što se od njega traži, plaćat će svake godine zakasninu od deset posto postignute cijene.

"Lidl", "Tommy" i "Studenac" žestoko su, kako doznajemo, zagrizli za "kolodvor". I to, svatko iz svoga razloga. "Lidl" jer utjecaj želi širiti i istočno od Splita (frekventna trgovina na ulazu u Trogir im služi kao putokaz), ali – što je za ovu priču jako bitno – ne po svaku cijenu; "Tommy" jer pobjedom na gostujućem terenu (na kojem odavno bilježi samo poraze) želi potvrditi moć i primat u regiji; "Studenac" jer želi obraniti "svoj" grad od "osvajača" i ostati jedini pravi šoping-igrač na iznimno potentnom teritoriju.

Usmeno nadmetanje počinje danas u 13 sati u uredu gradonačelnika Ivana Kovačića. Izjava nema, a očekivanja su velika. Do te mjere da se u Gradu nadaju kako bi cijena mogla skočiti "do neba". Do, recimo, dvadesetak milijuna kuna. Što bi bila puna šaka brade za Kovačićeve nezavisnjake i njihova velika pobjeda. Em bi tako debelo nadmašili cifru koju je (neuspješno ga prodavajući) za kolodvor pokušavao dobiti Škaričićev HDZ (niti 12.000.000 kuna), em bi se našlo novca i za vraćanje starih dugova i za dovršetak/početak novih poslova.

Situacija u kojoj se nalazi Kovačić, međutim, nije baš tako lagodna kakvom se nakon ovih redaka čini. Ako, naime, na usmenom nadmetanju pobijedi "Studenac", teško će se moći "oprati" od optužbi za pogodavanje njegovu vlasniku Josipu Milaviću, pogotovo jer je i gradonačelnikova supruga djelatnica Milavićeve tvrtke.

Ako, pak, pobjedu odnese netko drugi, bit će zanimljivo pratiti kako će ubuduće izgledati odnosi između Grada Omiša i "Studenca", pravnih subjekata koji već godinama imaju prije svega prijateljski pa tek onda partnerski odnos.

Ako danas doznamo novog vlasnika kolodvora, taj će biti dužan u roku od 15 dana potpisati s Gradom ugovor o kupoprodaji te u gradsku blagajnu uplatiti preostali iznos. Novinarima nije dopušteno uživo pratiti tijek nadmetanja. Rečeno nam je da čekamo u hodniku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:53