StoryEditorOCM
Dalmacijapuštali balone

Okupljanje u spomen oslobođenja Splita: redari munjevitom brzinom skinuli plakate, veteran NOB-a se čudio zašto na ulicama ne čuje talijanski

27. listopada 2017. - 00:27

Munjevitom intervencijom na trgu zvanom Narodni, komunalni redari skinuli su sa štandarca plakate "26.10.1944., oslobođenje Splita od fašističke okupacije", što su ih vodom i brašnom antifašisti jutros zalijepili.

Popodne na Pjaci članovi Udruga "VeDRA" i "UAAB" dočekali su tako tek uz pjesmu "Marjane, Marjane ča barjak ne viješ", kažu, u onoj partizanskoj verziji iz 1945., gdje se Tito spominje. Ispred vrata stare gradske vijećnice dovukli su balone punjene helijem, crvene, bijele i plave. Okupili su se Splićani i pokraj ploče što poručuje da je tu osnovana prva hrvatska demokratska Vlada.

'Samo je 50 Splićana otišlo u ustaše, a njih 45 u četnike': proslavljena godišnjica oslobođenja Splita, a glavna zvijezda bio je poznati splitski antifašist

Ranko Britvić, predsjednik VeDRA-e poručio je okupljenima da ne treba redare kriviti.

- Plakati su bili su krasni, snimali su ih i stranci, a oni koji su ih uklanjali imali su dostojanstva. Ispričali su se, pozdravili i rekli "Ajde, i dogodine ćemo". Mi se nadamo da neće tako biti, da će gradonačelnik konačno uklesati taj važan datum – optimističan je bio Britvić, za razliku od iskusnijeg Ante Jelaske, veterana Narodnooslobodilačke vojske koji je plakat i zalijepio. Ironično je zaključio kako Split još ne zna da je oslobođen od okupatora.

- Ne znaju! I onda dižu štandarac i upisuju sve podatke od cara Dioklecijana do pokojnoga Tuđmana, a nigdi ne vidiš da je grad oslobođen. Toga nema, možda je to u redu, možda je istina. Ali me čudi onda da nigdi po ulicama i po Pjaci ne čuješ talijanski govor... Inzistirajmo da unesu taj podatak! - pozvao je Jelaska.

On je, podsjetimo, prije dvije godine legitimiran od strane policije jer je na štandarac markerom napisao istu tu informaciju. Namjerno su se, uz cijeli taj prizor dugogodišnje borbe za priznanjem koja rezultira tek ignorancijom idealno uklopili stihovi Silvija Strahimira Kranječvića:

"Tko slobodu želi, željet će je makar gladom očajavo... Danas smo vam niski, danas smo prosjaci, al' će povijest pisat tko su bili ljudi". Maestralno su ih recitirali Nikola Torlak i Marin Maretić s mačevima u rukama, odjeveni u toge. Bio je to vrhunac zapleta popodnevnog performansa, a za kraj se začula pjesma "Padaj silo i nepravo".

Građani su prolazili mahom nezainteresirani za ovaj skup. Jedni odvraćajući na brzinu pogled nakon što su provjerili koga tu ima, drugi su se pridružili pjevajući s rukom u zraku, a treći su odmjeravali tri interventna policajca koji su čuvali raspjevanu skupinu. A znamo da tko pjeva, zlo ne misli. Pristigla je kasnije i Aida Batarelo, čelnica SPD-a, muvali su se kulturnjaci, pa su svi skupa pustili one balone u zrak. Po njih komunalni redari neće trčati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:56