StoryEditorOCM
DalmacijaPOLITIKA NA OTPADU

Odvoz smeća ne plaća više od tisuću Vrgorčana

23. veljače 2016. - 14:26
split 14 02 2006 gradska odvoz smeca foto Josko PONOS

Naplata odvoza smeća dodatno je naelektrizirala političku situaciju u Vrgorcu. SDP i Nezavisna lista mladih, koji s HNS-om imaju većinu u Gradskom vijeću, zagovaraju ideju da se odvoz naplaćuje po broju članova evidentiranih na pojedinom kućnom broju. Pokretač te ideje je predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić (NLM).

- Na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o poslovanju "Gradske čistoće" utvrđeno je da više od tisuću osoba u Vrgorcu nije u evidenciji plaćanja usluge odvoza smeća. Direktor se pred vijećnicima pravdao kako nije mogao doći do službenog popisa u MUP-u i zatražio pomoć.

Kao predsjednik Vijeća uputio sam dopis MUP-u u studenom 2015. Dostavljeni su nam službeni podaci na CD-u, a otvaranje i primopredaja obavljena je u prosincu u uredu gradonačelnika. Tada sam rekao da se donesu pravilnici za osobe koje imaju drugo boravište ili su studenti, ali i za socijalne slučajeve i moguće korekcije - oglasio se Pranić na svojoj Facebook stranici.

- Međutim, direktor danas odustaje, pravdajući se da podaci nisu točni, iako se meni čini da tu nema ni volje ni želje za uvođenjem reda. Pravilnici također nisu doneseni. Neki građani su u sustavu naplate, a neki nisu. Očito smo svi jednaki kada trebamo biti jednaki, ali neki su jednakiji kada treba izdvojiti 20 kuna mjesečno po osobi za odvoz smeća - drži Pranić.

S druge strane, čelnik lokalnog SDP-a Rade Bobanac najavljuje podizanje kaznene prijave protiv odgovornih u "Gradskoj čistoći", ako se odvoz otpada ne bude naplaćivao po broju članova.

- Ako "Gradska čistoća“ ne počne naplaćivati otpad sukladno evidenciji MUP-a, kao jedinom relevantnom popisu građana, SDP će pokrenuti sve dostupne pravne procedure da se zakon po ovom pitanju provodi, u čemu ne isključujemo i podizanje kaznenih prijava. Ako su problem stambene zgrade, onda je krajnji trenutak da se urede brojevi u njima i da se i ta prepreka, ako uopće postoji, ukloni - smatra Bobanac.

Voditelj "Gradske čistoće“ Vjekoslav Grbavac tvrdi kako se njegova tvrtka uvlači u dnevnopolitičke obračune, te da popisi nisu ažurirani i da se prema njima ne može naplaćivati odvoz smeća, što potvrđuju nadležna ministarstva.

- Vezano za zahtjev vijećnika SDP-a i NLM-a da "Gradska čistoća" izdaje račune za odvoz otpada na području grada Vrgorca sukladno popisu stanovništva, koji je na našu adresu stigao podsredstvom Ministarstva uprave i MUP-a 8. prosinca 2015., ističem da "Gradska čistoća" neće postupiti po tom popisu, jer i Ministarstvo uprave u dopisu tvrdi kako "nije u mogućnosti dostaviti podatke o broju članova pojedinog kućanstva" - kaže Grbavac.

- Ministarstvo u dopisu "napominje da se podaci o evidenciji prebivališta mijenjaju svakodnevno, primjerice zbog preseljenja, smrti, rođenja i slično, zbog čega u trenutku njegove dostave podaci vjerojatno neće odgovarati stvarnom stanju" - kaže Grbavac.

- "Gradska čistoća" nema instrumente provjere broja članova kućanstva, niti želimo koristiti ovlasti policije. Također, MUP, odnosno, Policijska postaja Vrgorac, iako posjeduju popis dostavljen na našu adresu od Ministarstva uprave, zatražili su nedavno od nas podatke o broju članova kućanstva na pojedinim adresama, što samo potvrđuje našu tezu kako popis ne odgovara stvarnom stanju na terenu te da ga ne uvažava ni MUP - veli. Grbavac. On je najavio kako će "Gradska čistoća" uskoro korigirati popise u suradnji s predsjednicima mjesnih odbora.

- Predsjedniku Gradskog vijeća Praniću predložili smo, budući da popis ne smatramo vjerodostojnim, da uz novi račun, prema popisu koji nam je dostavilo Ministarstvo uprave, ide i popratni dopis kako se novi obračun odvoza smeća radi na njegovu inicijativu te da samim time on preuzme odgovornost na mogućnost brojnih reklamacija i tužbi, ali je Pranić odbio takvu molbu.

Molimo sve aktere političkih procesa u Vrgorcu da u dnevnopolitičke procese ne uvlače "Gradsku čistoću" koja, unatoč svim teškoćama, uspijeva redovito podijeliti plaće zaposlenima i obavljati usluge zbog kojih je osnovana - poručuje Grbavac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:10