StoryEditorOCM

ODLUKE VELIKOG SASTANKA U ZAGREBU Plaće slijeću 'Trimotu’, 'Adriachemu’ i 'Dalmacijavinu’

Piše PSD.
4. listopada 2011. - 19:20
Nakon dvosatnih razgovora o problemima desetak tvrtki iz Splitsko-dalmatinske županije koje muči neredovita i višemjesečna neisplata plaća, predstavnici Hrvatske udruge sindikata, s ministrima Čobankovićem, Kalmetom i Bačićem te dvojicom državnih tajnika iz Ministarstva poljoprivrede izašli su uvjetno zadovoljni postignutim dogovorima.

- Ono što nam je bilo bitno, za što smo bili najviše zainteresirani, jest da se obave obećane isplate. Rok nije određen unedogled, za tvrtke u kojima je plaća neredovita, ili kasni više mjeseci dogovorena je realizacija isplate do 15. ovog mjeseca. A za one koje su podnijele odgovarajuće zahtjeve po Modelu C, utvrđeni su odgovarajući modaliteti - zaključke je prenio predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Tako bi se za imotski “Trimot” idućeg ponedjeljka potpisati sporazum o dogovoru isplata sedam plaća zaključno do 15. listopada, a do istog datuma, temeljem već potpisanom sporazumu, plaće će se isplatiti i “Adriachemu”, te dvije zaostale plaće “Dalmacijavinu”.
'Vinari’ mogu do kupca

Na sjednice u četvrtak Vlada će za “Dalmacijavino” donijeti i odluku o raspisivanju drugog kruga privatizacije, za što već ima zainteresiranih, a odlučit će i o raspisivanju natječaja pod posebnim uvjetima za “Imotu” koju već mjerkaju dva potencijalna strateška partnera.

Među posebnim uvjetima su i obveze o očuvanju djelatnosti te očuvanju radnih mjesta u određenom vremenskom razdoblju, kao i poštivanje odredbi kolektivnog ugovora.

Za niz tvrtki koje još uvijek čekaju rješavanje po postavljenim zahtjevima za model C, primjerice “Olmi” iz Makarske te “I-Pak” iz Pakova Sela (Šibensko-kninska županija), dogovoreni su modaliteti prema njihovim zahtjevima, dok je za “Ciglanu” iz Sinja po podnesenom zahtjevu iz programa C dogovorena obročna otplata poreznog duga uz poček od tri mjeseca.

Slučaj “Salonita” temeljem Zakona o obeštećenju u petak će se rješavati u Fondu za zaštitu okoliša preko kojega će ići isplata, a Državno odvjetništvo već danas će provjeriti mogućnost sklapanja nagodbe između države i tvrtke “RLE Solin-brodogranja Vranjic”, oko nekretnina na pomorskom dobru.

Za “Dalmu” je na tehničkoj razini dogovorena operacionalizacija dogovora poreznih obveza tvrtke vezanih uz nekretninu koju će koristiti Sveučilište.

Za “Hotele Makarska” ubrzat će se procedura da bi se planirane investicije mogle bez odlaganja nastaviti, a Olma bi čim prije trebala dobiti i suglasnosti na program za investicije u Makarskoj.

- Pitanje čak deset neisplaćenih plaća u imotskoj “Vodoprivredi”, koja je primjer traljavog odnosa prema vlasništvu, rješavat će se u petak na sastanku ministra Čobankovića s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, “Vodoprivrede” i Hrvatskih voda. Te su plaće obveza vlasnika, Hrvatskih voda i Županije, koji za njih moraju iznaći sredstva, a ona nisu toliko značajna. Riječ je o 1,2 milijuna kuna, radnicima je to puno, no ipak je to samo jednomjesečni iznos za plaće u Hrvatskom saboru, kažu sindikalisti.

- Ukupno se radi o 2000 radnih mjesta, i to isključivo proizvodnih djelatnosti, te očekujemo da se današnji zaključci provedu do 15. listopada, jer će u protivnome slijediti sindikalne akcije - poručio je Jozo Marić, voditelj splitskog županijskog ureda HUS-a.

Ipak, unatoč dosadašnjem iskustvu, kada su susreti na visokoj razini tek djelomično rješavali probleme, sindikalisti se nadaju kako su teškoće dalmatinskih poduzeća napokon stigle do kraja.

Kršilo se propise u Dugom Ratu

U slučaju “Dalmacije” Dugi Rat ubrzat će se ishodovanje dozvola za sanaciju kontaminiranog terena te je dogovoren sastanak strateškog partnera “Landmark Property Managementa”, Ministarstva zaštite okoliša i Domagoja Miloševića, potpredsjednika Vlade.

- Dosadašnje radnje nisu bile u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Ako strateški partner ne namjerava poštovati zakonske propise, ići će se na onemogućavanje nastavka aktivnosti - kazao je Ozren Matijašević, čelnik HUS-a.



marijana šešo / braco ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:54