StoryEditorOCM
Dalmacijaopćinski načelnik dobio opoRBu među svećenicima

Obračun u Segetu: župnik na crkvu stavio predizborni proglas protiv načelnika

Piše PSD.
9. travnja 2009. - 00:35
Načelnik Vinko Zulim općinu je shvatio kao privatni feud pa zapošljava svoju sestru u upravu, a sina mu na treninge u Hajduka svakodnevno voze općinski vozači - kaže župnik don Nikola Galov

Foto: Gordana Dragan / EPEHA
Plakat naslovljen “Riječ župnika”, koji je u staklenoj vitrini na ulazu u crkvu Gospe od Ružarija u središtu Segeta Donjeg postavio tamošnji župnik don Nikola Galov, a kojim se obraća svojim sumještanima, ovih dana glavna je tema Segećana, ali i onih iz susjednog Trogira koji rado tamo prošetaju.

Malo tko komentira vjerski uvod, no o dijelu podcrtanom žutim flomasterom, a u kojem don Nikola poziva Segećane da na predstojećim lokalnim izborima daju povjerenje onim ljudima koji će se svojim nesebičnim radom staviti u službu građana i unaprijediti to zaostalo mjesto, pljušte brojni komentari.

I dok se jedni zgražaju jer se župnik petlja u politiku i započinje predizbornu kampanju, drugi ga podržavaju tvrdeći da je “vrijeme da se sruši Zulimov bastion i vlast prepusti nekom tko će se više boriti za napredak njihova Segeta”.

Don Nikola u svom obraćanju mještanima navodi kako Seget ima duboku prošlost te da će 2014. godine obilježiti 450 godina postojanja. “Ta značajna obljetnica nas obvezuje da se što bolje pripremimo za proslavu i da svojim nesebičnim radom pridonesemo da Seget do tada bude ljepši”, navodi don Nikola i nabraja niz projekata koji bi se do tada trebali realizirati.

"Riječ župnika"
Radi se o dovršetku šetnice uz more od Trogira do Segeta, kanalizacijskom sustavu, nadogradnji škole za nastavu u jednoj smjeni i izgradnji sportske dvorane, proširenju groblja, dovođenju vode u zagorski dio općine, osvjetljenju crkvice sv. Ilije, Gospe od Snijega i obnovi one na mjesnom groblju, te izgradnji nove crkve s pastoralnim centrom u Segetu Donjem, novoj rivi, otvaranju knjižnice i čitaonice, novih radnih mjesta i još puno toga.

Iz dijela u kojemu don Nikola navodi kako je Seget bio do 1990. godine razvijeniji od Dugopolja, Rogoznice, Primoštena, Vodica i drugih mjesta, da se iščitati kako on za stagnaciju mjesta direktno proziva načelnika Vinka Zulima koji Seget vodi od osnivanja općine, punih 16 godina.

U Segetu inače nije tajna da se don Nikola i načelnik Zulim ne slažu. Što je mjesnog župnika navelo da se miješa u politiku, što kao župnik ne bi smio?

 - Politika je za mene rad za opće dobro, kao i što je moj župni rad. No, ono što se u Segetu događa nema veze s tim, kazao je don Nikola.

 - Kao župnik želim dobronamjerno poručiti mojim Segećanima da na predstojećim izborima izaberu ljude koji će vlast shvatiti kao služenje, a ne kao Staljinovu diktaturu, jer ovo što se u Segetu događa otkako Zulim vodi općinu, upravo je to, kategorično će don Nikola.

Dodao je kako je Zulim općinu shvatio kao privatni feud pa preko noći zapošljava svoju sestru u općinsku upravu, a da mu sina na treninge u Hajduka svakodnevno voze općinski vozači.

 - Mogao bih tri dana u komadu nabrajati koliko je Zulim privatizirao općinu. Ja nemam novca da potkupljem građane kao on, jednostavno ih želim upozoriti da se probude radi bolje budućnosti svog mjesta i svojih pokoljenja, zaključio je don Nikola. Još je dodao kako je spreman i život dati za bolji Seget te da je to i na Cvjetnicu s oltara poručio vjernicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:04