StoryEditorOCM

Obnova mosta preko Vrljike podigla mještane Kamenmosta

Piše PSD.
22. rujna 2009. - 21:47

Mještani Kamenmosta prosvjeduju zato što se ponovno zatrpava peti nosivi stup povijesnog mosta sagrađenog još u 2. stoljeću

Stari kameni most preko rijeke Vrljike na Kamenmostu, građen još u 2. stoljeću za vrijeme vladavine rimskog cara Marka Aurelija, ne samo da je ponos mještana Kamenmosta nego i nabitnija prometna nit na državnoj prometnici D-60 Imotski - Cista Provo.

Dok je zbog rekonstrukcije bio zatvoren, nekoliko mjeseci praktično je zastao i život na velikom prostoru Imotske krajine, a ovdašnje gospodarstvo njegovim zatvaranjem izgubilo je desetak milijuna kuna.

Stoga svaki građevinski zahvat na mostu izaziva veliku pozornost, ponajprije mještana. Upravo ovih dana završavaju se, kako je rekao Dominko Veža iz Hrvatskih cesta, i završni radovi u okružju mosta.

- Mi samo dovodimo okružje mosta u prvobitno stanje, u dogovoru s vodoprivrednim stručnjacima. No, ne ulazimo u rasprave mještana o uzurpaciji korita rijeke Vrljike. Neka se time bave nadležne institucije - kaže Veža.

No, mještani Kamenmosta ne misle tako. Jednoglasni su u tome da se ponovno zatrpava peti nosivi stup mosta koji je tijekom zadnje rekonstrukcije iskopan ispod naslaga zemlje nakon punih 50 godina.

- Sada ga opet zatrpavaju, a s betonskim zidom od zapada praktično pregrađuju rijeku Vrljiku. To je nečuveno i pitamo se tko štiti Vrljiku, tu hraniteljicu Imotske krajine. Da ne govorim o bespravnim objektima u samom koritu rijeke. To se samo može u nas dogoditi - govori Ante Perić, potomak znamenitog Virgilija Perića koji je sagradio poznatu kuću uza samu rijeku.

- Ovo je sumrak pravne države. Najprije su nedovoljno proširili most da se ne mogu dva šlepera mimoići, a sada nam pregrađuju i korito rijeke. A tek uzurpacija korita uza sam most. Zbog neučinkovitog sudstva ne mogu ni ja u vlastitu kuću ući godinama, a ovo s mostom je očito kršenje zakona o vodama. Umjesto da se ponosimo mostom i postavimo kamenu ploču koja svjedoči o njegovoj gradnji u 2. stoljeću, mi devastiramo starinu - ogorčen je Tonći Lončar Pedić iz Kamenmosta.

- Uzurpacija korita Vrljike godinama se događa pred očima svih, inspekcija i vodoprivrednih stručnjaka, a nitko ništa da poduzme. I ovo zasipanje petog okna je protuzakonito - veli Mila Tonković.

I dok građani Kamenmosta negoduju, obnova oko temelja mosta ne posustaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:23