StoryEditorOCM
DalmacijaNe žele tri kune za svoju zemlju

Obitelj Vidić očekuje povrat 40 hektara u sinjskom polju

Piše PSD.
15. studenog 2008. - 20:02
 

Na ledini zvanoj Piket je sportska zračna luka, a Ivan Vidić se iznenadio kad je dobio za nju 33.000 kuna i obveznice od 4.600 eura

Ivan Vidić, jedan od članova mnogobrojne obitelji Vidić iz Čitluka, koja potražuje oko 40 hektara ledine zvane Piket u Sinjskom polju gdje je trenutačno sportska zračna luka, nemalo se iznenadio kada je prije nekoliko mjeseci dobio novac od države, oko 33 tisuće kuna i obveznice u vrijednosti od oko 4600 eura.

-  Taj novac nisam očekivao, niti bih pristao na tu cijenu jer ispada da je država nadoknadila oduzetu imovinu po cijeni od tri kune za metar četvorni - kaže Ivan Vidić.

Obitelj Vidić je još 1991. godine pokrenula zahtjev za povrat imovine oduzete za vrijeme bivše države, a temeljem Uredbe o evidenciji prijašnjih vlasnika i oduzete imovine.

Tada su prijavili svoju imovinu na Piketu koju im je još 1948. oduzeta, a sve u namjeri da se tamo izgradi zračna luka. Na toj zemlji je i bila zračna luka koja nije udovoljavala propisima i standardima. Obitelj Vidić ponovo pokreće postupak 1997. godine kada je i donesen Zakon o povratu imovine.

l

U ime obitelji cijelu stvar je vodila Kata Vidić, koja je odustala prije nekog vremena, umorna od dokazivanja da Vidići imaju pravo na povrat imovine.

U međuvremenu 1995. godine Sinj preuzima Piket, a 1998. Općinski sud u Sinju dopušta uknjižbu vlasništva na Grad Sinj.

Ivana Vidića zbunjuje to što niti on sam, niti itko u njegovo ime nije potpisao prodaju njegova dijela zemljišta. On je, navodno, jedini koji je dobio novac za Piket, dok ostali rođaci, bliži i daljnji, nisu dobili ništa.

No, čini se da je odlučujuće bilo to što je prije tri godine Ured državne uprave – županijska ispostava Sinj donio Rješenje po kojem mu pripada pravo na naknadu za njegov dio Piketa jer je prema Rješenju zemljište privedeno svrsi (izgrađena je zračna luka!) i ne može biti povrata u naturalnom obliku.

Pravni zastupnik obitelji, splitski odvjetnik Zoran Zović kaže kako se postupak još uvijek vodi pred Upravnim sudom Republike Hrvatske.

- Smatram da po važećim, a i po prijašnjim propisima Piket nije priveden svrsi, a niti je to sada, iako postoji odluka po kojoj je ta ledina privedena svrsi. Temeljem odluke nadležnog Ureda za državnu upravu Vidiću je isplaćen novac jer mu se u naravi nije mogla vratiti njegova imovina, pa je dobio odštetu - kaže odvjetnik Zović i dodaje kako je Ivan Vidić mogao ili još može vratiti taj novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:00