StoryEditorOCM
Dalmacijapoplavljena polja

Obilne kiše potopile vrgorački kraj, pod vodom milijun trsova vinove loze i voćaka

6. veljače 2019. - 15:00

Obilna kiša koja je praćena jakim jugom padala tijekom proteklih nekoliko dana na vrgoračkom području, doslovno je potopila polja Jezero, Rastok i Buninu.

Kod takvih vremenskih neprilika, voda u pravilu probije i u neke objekte poput Športske dvorane "Davor Jović, junak Domovinskog rata". Zbog toga su u posljednje vrijeme sastavni dio opreme zaposlenika te ustanove postale kante i krpe za skupljanje vode.

Situacija bi se uskoro trebala promijeniti, jer gradska uprava treba prijaviti projekt energetske obnove dvorane na financiranje iz EU-ovih fondova. No, do tada će vrgorački sportaši, djeca i zaposlenici sportskog objekta sa zebnjom gledati u nebo i oblake.

- Što da vam kažem? Tome više ne bih pridavao važnost. To je postalo standardno, bilo bi neobično kad dvorana ne bi prokišnjavala. Evo, čekam da se malo vrijeme stabilizira, pa da se popnem na krov i ne znam po koji put ga "zakrpam" - kazao nam je Joško Radonić, ravnatelj dvorane.

Vrgorački vatrogasci nisu nigdje intervenirali, ali njihov zapovjednik Vinko Markotić kaže kako su bili u stanju pripravnosti. U još većoj napetosti bili su lokalni poljoprivrednici dok su gledali kako se njihovi vinogradi, voćnjaci i njive pretvaraju u jezera.

- Po mojim procjenama pod vodom je od 800 tisuća do milijun trsova vinove loze i nekoliko tisuća voćaka. No, neće biti nikakvih šteta. Da se ovo dogodilo sredinom ožujka ili početkom travnja, kad krene vegetacija, onda bi bilo problema, jer voćke ne mogu dugo izdržati u vodi, posebno breskve. Neće biti šteta ni na ratarskim kulturama, naši poljoprivrednici znaju gdje će saditi koju kulturu i na kojem području i tlu. Prate godinama koja područja plave i tu izbjegavaju sadnju osjetljivijih kultura - istaknuo je Goran Franić, stručni suradnik za poljoprivredu u Gradu Vrgorcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:58