StoryEditorOCM
Dalmacijareagirao i gradonačelnik

Obećanim izlazima s obilaznice ni traga, vozači na rubu živaca: 'Stanje je kritično, svaki dan nam je glava u torbi'; Pitali smo HC gdje je zapelo s pristupnim cestama

28. studenog 2019. - 11:30
Mještani Mravinaca i Kučina načekat će se, čini se, do gradnje željenog odvojka

Uoči izgradnje nadvožnjaka preko solinsko-splitske obilaznice kod trgovačkog centra “Salona Mall” najavljivalo se kako će se izvesti i odvojak prema naselju Priko vode, te Mravincima i Kučinama, kao i onaj iz smjera marketa “Tommy” prema Splitu, ali tim dijelovima projekta – nema ni traga.

Stanovnici Solina, osobito oni koji žive na području Priko vode ili koriste prometnice u tom dijelu grada, pitaju se hoće li se obećane pristupne ceste na koncu i realizirati. Naši sugovornici ponovno upozoravaju na kritične situacije koje se svakodnevno događaju unutar velikog kružnog toka na Bilicama kojim moraju voziti kad iz Splita idu svojim kućama.

Vozači ‘sijeku’ tri traka

– Mislimo da je to jedini ovoliki kružni tok u Hrvatskoj na kojem vozila koja se nalaze unutar rotora nemaju prednost. Svaki dan nailazimo na brojne opasnosti, a za pristup iz smjera Splita prema istočnom dijelu Solina prisiljeni smo spuštati se s obilaznice u kružni tok i zatim “sjeći” tri traka, kojima se uglavnom velikom brzinom spuštaju vozila s brze ceste iz smjera Dugopolja i Klisa – poručuju građani.

Gdje je zapelo sa spomenutim odvojcima, upitali smo “Hrvatske ceste” (HC) i dobili odgovor da su dodatne “rampe” na spoju obilaznice i Mravinačke ceste još u fazi projektiranja, ali o rokovima završetka cijele priče nema ni riječi.

– S tvrtkom “Geoprojekt” potpisan je ugovor o projektiranju koji je još uvijek u tijeku. Izrađen je idejni projekt te je pokrenuto ishođenje lokacijske dozvole. Nakon ishođenja građevinske dozvole pokrenut će se postupak javne nabave za izbor izvođača radova i stručnog nadzora – ističe Tamara Pajić iz HC-ova Ureda za odnose s javnošću, te dodaje kako je “u cilju poboljšanja protočnosti prometa na području splitske aglomeracije u realizaciji više projekata”.

Sporazum HC-a i Solina

– Izrađena je projektna dokumentacija za izgradnju “rampe” deniveliranog raskrižja koja povezuje Matoševu ulicu (prodajni centar “Tommy” u Solinu, op.a.) i zapadni kolnik obilaznice. Očekuje se podnošenje zahtjeva za ishođenje potrebnih dozvola.
Realizacijom tog projekta omogućit će se spoj (stare) Solinske ceste s kružnim tokom na Bilicama i dalje prema brzoj cesti Solin – Klis – Dugopolje – navode iz državne tvrtke.

Kako doznajemo, HC je raspisao natječaj za izradu izvedbenog projekta semaforizacije rotora Bilice (smjer Klis – Solin) koji uključuje i dopunu postojećeg prometnog rješenja:

– Navedena semaforizacija omogućit će lakše uključivanje vozila iz smjera budućeg spoja Matoševe ulice, a posljedično i Solinske, s obilaznicom i rotorom na Bilicama. To će privremeno, do završetka izgradnje “rampe” za spoj obilaznice i Mravinačke ceste, olakšati ulaz u kružni tok i iz smjera Split – Solin.

Podsjetimo, na početku izgradnje nadvožnjaka i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević upozoravao je na potrebu izgradnje još uvijek neriješenih spomenutih odvojaka, te je od HC-a zahtijevao da počnu radovi i na tom dijelu projekta, o čemu je naknadno, 8. siječnja 2018. godine, sklopljen i sporazum između spomenute državne tvrtke i Grada Solina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:56