StoryEditorOCM
ObalaPOČELA OBNOVA

Velika gužva na preopterećenoj cesti nadomak Splita; vozači i putnici, čuvajte živce, potrajat će to pune dvije godine!

Piše Jadranka Matić
9. veljače 2024. - 18:10

Postavljanje privremene prometne signalizacije prethodilo je sredinom ovog tjedna izlasku bagera tvrtke "Strabag" na teren i početku rekonstrukcije Ceste dr. Franje Tuđmana na istočnom izlazu iz Kaštel Sućurca, na dionici Rimski put - Ulica Krknjač.

Odvijanje prometa jednim trakom podrazumijeva, naravno, čekanje na semaforu na drugom i traži strpljenje vozača kao i putnika u autobusima javnog prijevoza. I to pune dvije godine, koliko traje rok za izvođenje radova ugovoren sa "Strabagom" koji je u posao uveden još 28. studenoga prošle godine.

image
Paun Paunović/Cropix

image
Paun Paunović/Cropix

image
Paun Paunović/Cropix

Strpljenje će se isplatiti jer će, kažu u gradskoj upravi, rekonstrukcijom ove dionice biti unaprijeđena razina sigurnosti i udobnosti za sve sudionike u prometu na staroj Kaštelanskoj cesti.

"Strabag" je za izvođača izabran postupkom javne nabave, dok je stručni nadzor povjeren splitskoj tvrtki "Školjera", a projektni nadzor tvrtki "Foramen", također iz Splita. Prema ugovoru, ukupna vrijednost radova koji u cijelosti financiraju Kaštelani posredstvom gradskog proračuna nešto je manja od 2,5 milijuna eura.

U pitanju je dionica duga oko 800 metara koja počinje kod autobusnog stajališta ispred "kuće časnih sestara", a završava kod poslovnog objekta tvrtke "Petro-kamen", odnosno početka Ulice Krknjač koja se spušta prema moru.

image
Paun Paunović/Cropix

image
Paun Paunović/Cropix

image
Paun Paunović/Cropix

Kako su nam rekli u Gradu, minimalne tehničke karakteristike rekonstrukcije prometnice su dva prometna traka, ukupne širine kolnika 6,5 metara s obostranim pločnicima.

Osim obnove glavne gradske ulice, projektom je obuhvaćena i izgradnja oborinske odvodnje te izmjena dvaju dotrajalih vodoopskrbnih cjevovoda promjera 125 milimetara i 300 milimetara s novim cjevovodom promjera 300 milimetara.

Rekonstrukcija stare Kaštelanske ceste kroz Sućurac odvija se već desetak godina u fazama, no ova nije i posljednja, jer za kompletan obuhvat preostaje realizirati dionicu Krknjač - skretanje prema "Emmezeti", dugu oko 600 metara.

image
Paun Paunović/Cropix

image
Paun Paunović/Cropix

U lokalnoj vlasti naglašavaju da za posljednju dionicu imaju lokacijsku dozvolu, a da je rješavanje imovinskopravnih poslova preduvjet za dobivanje one važnije - građevinske dozvole.

Valja napomenuti da je prije četiri godine rekonstruirana dionica na istočnom ulazu u Kaštela, od administrativne granice sa Solinom do "Emmezete", također u duljini od 600 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 10:15