StoryEditor
ObalaSEZONA SE ZAHUKTAVA

Tko je ovo mogao očekivati? Nijemci u srpnju u Makarskoj ostvarili više noćenja nego lani, Poljaci i dalje najbrojniji gosti na Rivijeri

11. kolovoza 2020. - 12:40
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Kada se u svibnju najavljivala turistička sezona s oko 30 do 35 posto ostvarenog turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, zvučalo je to kao sasvim pristojna verzija jedne teško zamislive turističke sezone koja je mogla i potpuno podbaciti.

Na sreću, ne samo da nije podbacila nego su rezultati prilično zadovoljavajući, osobito kad govorimo o srpnju. Naime, prema podacima eVisitora za Makarsku, srpanj 2020. je na razini od 50 posto sedmog mjeseca 2019. kad govorimo o noćenjima. Govori li se o dolascima, brojke su slične - skoro 50 posto.

Na razini županije

Poljska kao broj jedan i dalje je na mjestu najbrojnijeg emitivnog tržišta sklonog Makarskoj (rivijeri). Unatoč podbačaju, koji po eVisitoru nije velik iznoseći 77 posto u noćenjima i 82 posto u dolascima, Poljaci su i dalje nacija koja dolazi u Makarsku u najvećem broju.

Ugodno iznenađenje su Nijemci kojih je u 2020. godini više no lani, i jedina su nacija koja je ostvarila više noćenja u koroni nego u "normalnoj sezoni".

Vjerojatno razloge treba tražiti u činjenici da su Nijemci ostali bez tradicionalnih emitivnih tržišta kojima su naklonjeni, a moguće i da im je manja gužva, kao gostima koji je inače izbjegavaju te rado dolaze na odmor u rujnu, bila motiv više. U svakom slučaju, ostvarili su 3 posto više noćenja, odnosno 3 posto manje dolazaka.

Česi su na trećem mjestu sa 70 posto ostvarenih noćenja, te Hrvatska s 94 posto ostvarenih noćenja, što je bila očekivana brojka. Očekivan je bio i značajan pad s BiH tržišta s kojeg je ostvareno 25 posto noćenja, nešto manje nego iz Švedske gdje je trećina lanjskog turističkog prometa realizirana u "epidemijskom" srpnju.

image
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Slovenaca je za trećinu manje, Mađara je otprilike pola u odnosu na lani, a Ukrajinci su potegnuli u solidnom broju na ne toliko blisku, ali očito im dragu auto-destinaciju. Oni su ostvarili 69 posto noćenja od lani, nešto više nego Austrijanci koji su u srpnju napravili 67 posto noćenja.

Sve skupa na razini je to Splitsko-dalmatinske županije koja je ostvarila 54 posto lanjskih noćenja u srpnju, i u kojoj su Nijemci također, kao u Makarskoj, ostali vjerni lanjskim brojkama.

Švedski pad

Što se tiče kumulativnih brojki od siječnja do konca srpnja, u Makarskoj je ostvareno nešto manje od 37 posto noćenja te oko 34 posto u dolascima. Poljaci su ostvarili 56 posto, slijede Nijemci s oko 60 posto, potom Hrvatska, pa BiH, Češka, Slovenija, Mađarska, Švedska, Austrija, te Ukrajina.

Ogroman pad se bilježi sa švedskog tržišta, s oko 15 posto ostvarenih noćenja, Česi su ostvarili oko polovicu od prvog do sedmog mjeseca, a BiH trećinu. U županiji je ostvareno 39 posto noćenja, te 30 posto u dolascima u odnosu na 2019. godinu, što znači da je Makarska ipak destinacija s boravcima koji nisu prekratki poput city destinacija kao što je Split, a koji zacijelo podiže prosjek u noćenjima.

U cijeloj priči o brojkama važno je napomenuti dvije stvari; prvo, u proteklim godinama po nekim je procjenama službenim podacima eVisitora trebalo pridodati skoro pa trećinu onih neprijavljenih. Zbog korone crno je tržište ipak minimalizirano jer gosti moraju imati rezervaciju smještaja.

image
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Drugo, kad se dužnosnici i njihovi "pipci" što završavaju bilo u županijskim ili lokalnim turističkim uredima hvale brojkama, propušta se reći da su cijene pale i do 40 posto. Ukoliko je u prvih sedam mjeseci ostvareno nešto više od trećinu lanjskog prometa, uza sve to idu i niže cijene.

Ako za primjer uzmemo smještajni kapacitet četiri studija za dvije osobe, lako je doći do računice koja, kad se sve podvuče, a vrata političara zatvore, nije baš tako blistava.

Ako je lani iznajmljivač s navedenim kapacitetom zaradio 12 tisuća eura, ove je godine, gledajući prvih sedam mjeseci, došao do brojke od 4200 eura. Ako je spustio cijene za nekih 25 posto, dolazimo do zarade od 3200 eura. U konačnici, radi se o četvrtini prihoda od prethodnih godina.

Realna očekivanja

Međutim, iako brojke ne treba pumpati, stvari nisu crne. Ako kolovoz bude dobar kao što je započeo, a započeo je jako dobro, s njime bi se ukupne brojke mogle popraviti. Također, realna očekivanja imamo i od rujna, kada bi nam mogli doći oni koji se do sada nisu ohrabrili ili nisu mogli, dakako ako ne bude novih žarišta i(li) širenja epidemije.

Projekcije su u ovoj godini vrlo nezahvalne, ali zacijelo se od kolovoza u ovoj branši puno očekuje. Iako, kako će reći mnogi turistički radnici, na ovih 37 posto noćenja treba biti zahvalan jer prije tri mjeseca bili smo spremni na potpuni fijasko.

Srpanj na pola rezultata


- 77 posto noćenja ostvarili su Poljaci
- 103 posto noćenja ostvarili su Nijemci
- 70 posto u odnosu na lani ostvarili Česi
- 94 posto realiziralo je hrvatsko tržište
- 25 posto ostvarili su gosti s BiH tržišta
- 29 posto u odnosu na 2019. ostvarili su Šveđani
- 233.754 noćenja ostvareno u 2020.
- 467.070 noćenja ostvareno u 2019.
- 50 posto ostvarenih noćenja

Brojke za prvih sedam mjeseci

- 56 posto lanjskog prometa od 1. do 7. mjeseca ostvarili Poljaci
- 62 posto ostvarili su Nijemci
- 76 posto s hrvatskog tržišta u odnosu na 2019.
- 31 posto noćenja s BiH tržišta
- 49 posto noćenja u odnosu na lani ostvarili Česi
- 302. 616 noćenja ukupno ostvareno 2020.
- 823.604 ostvarenih noćenja u 2019. godini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 06:51