StoryEditorOCM
Obalanesreće kao opomene

Tko je odgovoran za kaos u iznajmljivanju opasnih vodenih skutera: u Marini na jet-skiju nisu smjele biti tri osobe, a Francuskinja kraj Hvara je izazvala sudar zbog prevelike brzine

Piše Katarina Marić Banje
10. kolovoza 2021. - 17:18

Državno odvjetništvo će nakon što se utvrde sve okolnosti pomorskih nesreća u akvatoriju Marine i Hvara odlučiti o pokretanju kaznenog progona. U udaru jet-skija u jedrilicu u blizini lučice Agana u Marini u ponedjeljak oko 16 sati smrtno je stradala Njemačka državljanka, teško je ozlijeđena njena 16-godišnja nećakinja, a lakše njena sedmogodišnja kći.

Sat i pol kasnije na otvorenom moru istočno od rta Jerolim i zapadno od otočića Pokoji, kraj otoka Hvara, državljanka Francuske (27) udarila je svojim u drugi zaustavljeni vodeni skuter na kojem je teško ozlijeđena 26-godišnja putnica.

Od Željka Kuštere, kapetana Lučke kapetanije Split saznajemo kako nakon što su izašli na mjesta nesreće u nastavku postupka daju logistiku istražni organima što se tiče pomorstva.

- Policija je uzela oba skutera, a mi kao kapetanija dajemo zabranu korištenja oba plovila. Da bi se ponovno mogla koristiti u pomorskom prometu, oba skutera trebaju imati izvanredni pregled – objasnio nam je kapetan.

Za obje nesreće je potrebno utvrditi jesu li osobe koje su upravljale njima imale dozvola za upravljanje plovilima B kategorije. Naime, prema zakonu o plovidbi za upravljanje osobnim plovilima na vodomlazni pogon u koja spadaju vodeni skuter treba se imati dozvola za upravljanje plovilima B kategorije.

image
Jure Mišković/Ilustracija/Cropix

U slučaju kada bi se utvrdilo da neka od strankinja, koje su iznajmile plovila, nije imala navedenu dozvolu povući će se odgovornost iznajmljivača plovila. Također će se za iznajmljivače utvrđivati imaju li koncesijska odobrenja za najam navedenih plovila te jesu li jet-ski i vodeni skuter imali dozvole za plovidbu.

Prilikom pomorske nesreće u Marini, činjenica je i da su tri Njemice bile na jet-skiju te je time prekršen zakon jer na plovilu te vrste smiju biti najviše dvije osobe. Kako je nesretna njemačka državljanka poginula što se tiče nje nema nikakvog pokretanja postupka, ali se za pitanje vožnje tri osobe na plovilu može također prozvati iznajmljivač.

Naime, zakon predviđa da se za osobna plovila na vodomlazni pogon, koja se koriste u gospodarske svrhe mora, imati daljinski uređaj kojim se može ugasiti s obale. Ako se pokaže i dokaže da je iznajmljivač jet-skija vidio kako su na njemu tri osobe, a nije ga isključio tada također podliježe sankcioniranju.

Što se tiče 27-godišnje Francuskinje za nju je već utvrđeno kao je upravljala vodenim skuterom prekomjernom brzinom što je definitivno kaznena prijava pošto je 26-godišnjakinja s plovila u koje je udarila teško ozlijeđena. Uz to, ako se pokaže da nije imala dozvolu za upravljanjem plovilima B kategorije može je se prijaviti i po toj osnovi.

I iznajmljivač njenog skutera je trebao imato mogućnost isključivanja plovila s obale. Također je imao dužnost isključiit ga ako je uočio da upravlja plovilom prekomjernom brzinom.

Sigurnosni prsluk i narukvica

Skuter za vodu je rekreacijsko vozilo za jednu osobu (stajaće i sjedeći) ili za dvije osobe(sjedeći). Jet-ski je ime modela jednog od proizvođača, ali je postalo opće prihvaćeno kao naziv za sve skutere na vodi.

Prilikom vožnje na njemu obvezan je sigurnosni prsluk i narukvicu na koju je pričvršćen ključ za paljenje kako bi se prilikom pada s plovila izvukao i skuter se ugasio. Za upravljanje je potrebno imati dozvolu za upravljanje plovilima B kategorije, a s njim se ne smije glisirati na manje od 300 metara od obale.

Ona koja se koriste u gospodarske svrhe moraju imati mogućnost da se njime daljinski upravlja kako bi ga se po potrebi mogu ugasiti s obale, primjerice, kada iznajmljivač vidi da se krše propisi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 19:36