StoryEditorOCM
ObalaPOLICAJCI U AKCIJI

Novo užasno nasilje među učenicima dalmatinske škole: osmaš isprebijao vršnjaka i razbio mu glavu! Imamo snimku napada

Piše Mišel Kalajžić
31. listopada 2023. - 15:29

Novi slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se u Osnovnoj školi "Pakoštane".

Na snimci koju nam je poslao anonimni pošiljatelj, vidi se kako učenik napada nešto nižeg školarca. Na snimci se čuje kako ga optužuje "da mu se opet smijao" i zatim počinje napad.

Iako niže dijete pokušava uvjeriti napadača da ga nije omalovažavao, ovaj ga udara nogom, pa rukom, a onda mu iz sve snage zadaje brutalan udarac punom šakom u glavu, od kojega napadnuto dijete jaukne i zatetura se.

Maloljetni napadač i dalje ga napada i poteže, dok se čuje kako netko užasnuto izgovara "ti Isusa, ti Isusa...". Na snimci se vide djeca koja nepomično gledaju prizor, nitko napadnutom osnovcu ne priskače u pomoć.

Ne zna se što se dalje dogodilo, jer se snimka tada prekida. Prema potezima napadača, čini se da mu ovo nije prvi put da nekoga fizički napada, a dojam je da se zlostavljanje nižeg djeteta već događalo.

- Ovim putem vam dostavljam video snimak nasilja učenika sedmog ili osmog razreda koji kruži među učenicima OŠ "Pakoštane". Video je friško snimljen, a ovo nije prvi put da se ovako nešto događa u toj školi i očito je da škola ne poduzima dovoljno da se takve stvari ne događaju ako uzmemo u obzir da ste već pisali o nasilju među osnovcima u Pakoštanima kada su nakon božićne priredbe trojica maloljetnika pretukla učenika osmog razreda koji je završio u bolnici!

Iste stvari se ponavljaju, ne znam da li je ovaj slučaj prijavljen policiji i ostalim institucijama, ali očito je da se ne poduzimaju dovoljne mjere i da se stvari zataškavaju iako škola i ravnatelj tvrde drugačije. U međuvremenu od tadašnje vaše objave do danas ovo nije jedini slučaj nasilja, molim vas, ako odlučite objaviti video, zaštitite indentitet učenika - navodi naš čitatelj u poslanoj poruci.

Kontaktirali smo Ivu Ćirka, ravnatelja osmoljetke na jugoistočnom rubu Zadarske županije i poslali mu snimku. Ravnatelj je potvrdio da je kontaktirao kolege i utvrdio da se radi o slučaju vršnjačkog nasilja u školi, koji se upravo pred početak ovih kratkih praznika, te je ustvrdio da do naše dojave "za napad nije znao". 

- Događaj iz navedene snimke se dogodio u OŠ "Pakoštane" u petak, 27. listopada. Spomenuti događaj nije prijavljen od strane žrtve nasilja niti njegovih roditelja kao ni od ostalih djelatnika ni učenika tako da do vašeg poziva nisam znao za taj slučaj. OŠ "Pakoštane" je škola u kojoj se ovakvi događaji ne ignoriraju niti toleriraju već se pri svakoj prijavi reagira i pravovremeno postupa.

Nastavno na vaša pitanja mogu odgovoriti da se na snimci vidi da se radi o učenicima osmog razreda naše škole. Učenike prepoznajem i nisam upućen niti znam da ova snimka kruži među učenicima.

Škola će postupiti sukladno protokolu o slučajevima nasilja o čemu je ovdje svakako i riječ. Meni je kao ravnatelju iznimno žao što se ovakve stvari događaju i samo mogu reći da ćemo se još i više truditi da do ovakvih nasilnih ponašanja u našoj školi ne dolazi - naveo je Ćirak.

Nakon potvrde ravnatelja o autentičnosti snimke vršnjačkog nasilja u obrazovnoj ustanovi, integralnu verziju videa poslali smo Policijskoj upravi zadarskoj kako bi ostupili po službenoj dužnosti.

Zamagljenu verziju snimke zbog zaštite identiteta učenika objavljujemo kako bismo upozorili na brutalnost slučaja i utjecali na društvenu zajednicu da se slični slučajevi ubuduće ne događaju, a ako se i dogode da se nipošto ne zataškavaju.

Podsjetimo, u neposrednoj blizini Osnovne škole "Pakoštane" se 22. prosinca 2022., nakon školske priredbe uoči božićnih blagdana, dogodilo još jedno vršnjačko nasilje. Osmaša su pretukla trojica maloljetnika zbog čega je dječak završio u Općoj bolnici u Zadru. 

U zadarskoj policiji tada su potvrdili zaprimljenu dojavu o incidentu:

- Na ulici u mjestu na širem biogradskom području fizički je napadnuto dijete kojem je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar gdje mu je utvrđena težina tjelesnih ozljeda. 

Zbog sumnje kako je riječ o vršnjačkom nasilju, policija je provodila izvide u suradnji s nadležnim službama i o svemu utvrđenom izvijestila Državno odvjetništvo.

Ivo Ćitak, koji je tada bio vršitelj dužnosti ravnatelja osmoljetke u Pakoštanima, izjavio je kako je "upoznat s incidentom zbog kojeg su obavijestili sve nadležne institucije".

- Spomenuti događaj se odvijao izvan školskog dvorišta, odnosno na ulici u neposrednoj blizini škole, a nakon predbožićne priredbe. Napadnut je učenik osmog razreda naše škole od strane trojice maloljetnika koji nisu naši učenici.

Budući da se spomenuti događaj nije dogodio u školi, niti u školskom dvorištu, a ipak se radi o našem učeniku, o svemu smo obavijestili sve nadležne institucije. Roditelji su odmah nakon događaja s učenikom potražili liječničku pomoć - rekao je tada Ćirak.

Iz Policijske uprave zadarske potvrdili su kako je nakon primitka naše prijave pokrenut izvid novog slučaja vršnjačkog nasilja u OŠ "Pakoštane".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:49