StoryEditorOCM
Obalanapucani grad

Novi visoki ugostiteljski račun ponovno dolazi iz Trogira, evo koliko koštaju srednji ćevapi i pomfrit

Piše S. K.
2. lipnja 2023. - 09:04

U moru velikih poskupljenja, pri čemu su do predsezone prednjačili trgovci, sada visokim cijenama još i više šokiraju ugostitelji.

Posljednjih dana po tome najviše pada u oči Trogir. Iz toga lijepoga dalmatinskog grada, kako je nedavno izvijestila Slobodna Dalmacija, došla su dva velika cjenovna iznenađenja od kojih konzumentima probija hladni znoj i suše se usta.

Najprije je jedan gost tonik platio cijelih sedam eura, odnosno 53 kune, od čega mu je ostala gorčina u ustima koju moguće i do danas nije isprao.

image

U Trogiru cijene hrane i pića paraju nebo kao katedrala sv. Lovre
(ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix

Međutim nakon njega s trogirskog područja, iz kampa Seget Vranjica, došao je možda još i jači račun, za kavu s mlijekom koju je gost platio 4,50 eura, odnosno 33,91 kunu. Nije navedeno je li macchiato bio veliki ili mali, s toplim ili hladnim mlijekom, kao ni koju vrstu kave vlasnik koristi, ali u svim varijantama račun je previsok, ma koliko takav račun djelovao razbuđujuće na svakoga gosta.

I kad se šok nakn takvih računa donekle primirio, iz Trogira se javio još jedan gost koji se odlučio počastiti ćevapčićima kod trogirske tržnice. Tamo, piše on, srednji ćevapi koštaju 6,5 eura, što je 48,97 kuna, a pomfrit 4 eura, odnosno 30,14 kuna. Tako da ga je taj obrok bez pića, čiju se viša cijena podrazumijeva, koštao 10,5 eura, odnosno 79.11 kuna. Bez manče za konobara.

image

Cjenik trogirskog fast fooda, ćevapi su srednji, a cijene velike

Privatni album

Gost je bio toliko iznenađen da nije stigao fotografirati račun, ali jest cjenik kao dokaz svojih tvrdnji. Trogirski gost je toliko upućen i pedantan da je izračunao kako je to rast od prošle godine za otprilike 40 posto za ćevapčiće i 50 posto za pomfrit.

Što je previše, previše je, unatoč poskupljenjima nabavnih cijena kave, mesa, radnika i energije. I pitanje je znače li ove cijene kraj poskupljenjima u tom i ostalim lokalima? I što je još više zabrinjavajuće, hoće li doći dotle da si domaće stanovništvo više neće moći priuštiti ni ćevape? Najprije srednje, a onda ni male.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 03:46